2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ahol már tényleg összeomlott az ellátórendszer

Orvoshiány, drága gyógyszerek, kevés kórházi ágy, hiányos eszközök, kapacitásgondok – a 24.hu szerint Venezuelában ez jellemzi az egészségügyet.

A Venezuelai Gyógyszerészszövetség szerint a dél-amerikai ország a hiperinfláció és az élelmiszerhiány gyűrűjében 85 százalékos gyógyszerhiánnyal is küzd. A 24.hu szerint egy közegészségügyi érdekképviseleti csoport vezetője egy amerikai rádióműsorban nyilatkozott arról, milyen ma betegnek lenni Venezuelában.

Francisco Valencia maga is súlyos beteg: mivel évekkel ezelőtt vesetranszplantációja volt, gyógyszereket kellene szednie, csakhogy nem mindig jut hozzájuk. Elmondta, hogy a venezuelai kórházakban alig van áram, és az elmúlt négy évben 13 ezer orvos hagyta el az egészségügyet. A kórházakban nem adnak ételt a betegeknek. Több száz intézményben óriási probléma az eszközök hiánya, nincs röntgengép és gumikesztyű. A kórházakban a normális ellátáshoz szükséges eszközök és gyógyszerek mindössze 5 százaléka áll rendelkezésre.

A szakértők szerint az állami és a magánkórházakban is drámai a helyzet. Vannak kiemelt kórházak, amik a legtöbb támogatást kapják a rendelkezésre álló forrásokból. Ez azt jelenti, hogy a normális ellátáshoz szükséges eszközök és gyógyszerek 3-4 százaléka helyett 10-12 százalék jut el hozzájuk.

A kormány korlátozza az élelmiszer, a gyógyszerek és egyéb alapáruk importját. A készletek drasztikus csökkenése azt eredményezte, hogy az állami fenntartású kórházak 47 ezres ágyszáma mára 18 ezerre apadt. Ehhez jön még a magánklinikák 7 ezer ágya, vagyis 30 millió lakosra összesen 25 ezer kórházi ágy jut. A biztonságos egészségügyi ellátáshoz ekkora lakosságszámhoz 100 ezer kórházi ágy lenne szükséges.

Az egészségügyi ellátás összeomlása azt is eredményezi, hogy megállíthatatlanul terjednek a fertőző betegségek. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet adatai szerint 447 diftériás esetet regisztráltak Venezuelában 2016 és 2017 között. Ez a szám a legmagasabb a régióban, még a földrengés sújtotta Haitinél is több diftériás beteg van Venezuelában.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink