hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ahol két percen belül ellátják a beteget

Példaértékű lehet a fővárosi Szent Imre Kórház sűrgősségi intézete, amely 2001 decemberétől működik, s szakemberei kritikus esetben 1,2 perc alatt megkezdik a páciens ellátását. Dél-Budán így tetemes előny mutatkozik mindazon egészségügyi intézményekkel szemben, amelyekben most kezdenek hozzá a sürgősségi centrum kialakításához: mindez a tapasztalatok alapján 100-200 milliós egyszeri beruházást, s évente mintegy 120 milliós ráfordítást igényel.

– Egy orvosnak mindig arra kell felkészülnie, hogy a legkritikusabb állapotú beteg érkezik, akit a legjobban és a leggazdaságosabban egy sürgősségi osztályon tudnak ellátni. Így ugyanis nem kell minden részlegen újraélesztéshez szükséges eszközparkot telepíteni, igaz, annak használatában nem is jártas mindenki – mondja dr. László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója, aki intézményében szerette volna megcáfolni azt a vélekedést, mely szerint pénteken este hatkor nem célszerű infarktust kapni. A legtöbb helyütt 8–16 óráig dolgoznak az orvosok, ezt követően már csak ügyelet van. Csakhogy nem mindegy, milyen tapasztalatú az ügyeletes, mennyire fáradt. Náluk 12 órás műszakokban, váltva dolgozik a sürgősségi team, amelyben intenzívesek, aneszteziológiai gyakorlattal bírók és szakdolgozók is helyet kaptak.

–  A sürgősségi munkában telt az életem. Ismerem az amerikai viszonyokat, bizonyos szempontból még jobban is működik, mint ahogyan a Vészhelyzet című sorozatban látjuk. Magam is gyakoroltam ezt a tevékenységet például az Öböl-válság idején, amikor  Magyarország negyven orvost küldött a térségbe – emlékezik a főigazgató. Kórházában mátrixrendszert valósított meg, azaz az osztályok olyan arányban használják az ágyakat, ahogy betegeiknek éppen szükségük van rá. Így lehetséges, hogy az egészségügy finanszírozásának nehézségei ellenére tavaly a Szent Imre Kórházban szinte minden osztályon több pénzhez jutottak, mint korábban, amikor még hagyományos ágystruktúrát tartottak fenn. Az intézményben központi műtő és kiemelt ápolási egység működik: a hagyományos munkaszervezéssel ellentétben a beteg köré szervezik az ellátást, mindent megkap egy helyen.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés