2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A világ hat államában még meg sem kezdődött az oltási kampány

Aggódik az afrikai helyzet miatt a WHO

A koronavírus-fertőzöttek lélekszámának emelkedése által sújtott Afrika, ahol szinte teljesen leállt az oltóanyagok szállítása, nem áll készen a világjárvány újabb hullámára, írja az InfoStart.

Számos afrikai kórház és klinika nincs felkészülve a súlyosan beteg paciensek számának drasztikus növekedésére, figyelmeztetett Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős regionális igazgatója. Az orvos végzettségű és közegészségügyre szakosodott Moeti kijelentette: a világjárvány harmadik hullámának veszélye "reális és erősödő" az afrikai kontinensen.

Afrikában a WHO adatai szerint jelenleg több mint 4,8 millió fertőzöttet és 130 ezer halálesetet tartanak nyilván, ez a világban regisztrált összes fertőzött 2,9 és az összes halálos áldozat 3,7 százaléka. A WHO májusban végzett felmérése szerint a kontinens legtöbb államában nincs elegendő egészségügyi felszerelés és személyzet a Covid-19-betegek ellátására. A legtöbb afrikai országban százezer lakosra jut egyetlen ágy az intenzív osztályon, de van, ahol még egyetlen ágy sincs. Összehasonlításképpen: Németországban vagy az Egyesült Államokban több mint 25 intenzív ágy jut 100 ezer lakosra.

Afrikában eddig 31 millió ember kapta meg a vakcina első adagját, s csupán 7 milliót oltottak be a második dózissal is. Az afrikaiak 2 százaléka kapott eddig egy adag oltást, míg a világ lakosságának 24 százaléka már be van oltva.

A WHO közleménye szerint az elmúlt két hétben Afrikában 20 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az előző két héthez képest. "A világjárvány 14 országban súlyosbodik, és csak a múlt héten nyolc országban figyelték meg a fertőzöttek számának hirtelenszerű, 30 százalékos emelkedését". Eddig 50 országba összesen 48,6 millió védőoltás érkezett és 31,4 milliót adtak be. A világ hat államában még meg sem kezdődött az oltási kampány, s ebből négy ország Afrikában található: Tanzánia, Burundi, Csád és Eritrea, írja a lap.

(forrás: Infostart)

cimkék

hirdetés

Könyveink