hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Aggasztó kép a magyar kamaszokról

Megjelent az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése az európai országokban élő serdülőkorú fiatalok egészségmagatartásáról. A négy évvel ezelőtti méréshez képest több serdülő számol be mentális egészséggel kapcsolatos problémáról.

A nemzetközi kutatásban közreműködött az ELTE Pszichológiai Intézete is, amelynek tudományos főmunkatársa, Németh Ágnes szerint soktényezős jelenségről van szó, emiatt nehéz megragadni, a fiatalok miért érzik úgy, hogy mentális, lelki problémáik vannak, írja az InfoStart.

Bár a felmérés a Covid-járvány kitörése előtt készült, Németh Ágnes szerint az elmúlt hetek, hónapok szociális izolációja a fiatalokat is megviselheti, nemcsak az idősebb korosztályt. A mentális egészségügyi vagy más néven szubjektív jóléti mutatók általánosságban – a négy évvel korábbi vizsgálathoz képest – nem romlottak Magyarországon, azonban eleve elég magas (nagyjából 30 százalék) azon magyar serdülőkoruknak (általános- és középiskolásoknak) az aránya, akik hangulatzavarokkal küzdenek – jegyezte meg az ELTE tudományos főmunkatársa. Ami azt jelenti, hogy ők rizikófaktort képeznek a depresszió mint betegség kialakulása szempontjából.

A szocioszomatikus tüneteket (fej- és hátfájás, ingerlékenység és idegesség vagy reggeli fáradság) tekintve némi romlás tapasztalható – itt elsősorban a lányok a veszélyeztetettebbek.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink