2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Afrofuturisztikus egészségügyi ellátás

Az eldugott falvakban mobiltelefon segítségével diagnosztizálnak, telemedicinát használnak, központi nyilvántartást vezetnek, írja a Qubit.

Az eldugott falvakban mobiltelefonon keresztül diagnosztizálják a betegeket, a radiológusok telemedicinát használnak a bonyolultabb esetek megvitatására, orvosi drónok szállítják a vért a kórházakba, és a központi elektronikus egészségügyi nyilvántartás rendszere biztosítja, hogy minden egészségügyi adatot megfelelően eltároljanak. Mindez nem Hollandiában vagy Kanadában, hanem Kelet-Afrikában, Ruandában történik. Hogy hogyan épült fel az afrofuturisztikus egészségügy, arról a Qubit ír.

Az utóbbi években az egész afrikai kontinensen fénysebességgel terjedtek el a mobiltelefonok. Ruandában a mobilpenetráció 75 százalékos, és az utóbbi néhány hónapban az okostelefonok elterjedtsége is rohamosan nőtt. „Amikor három és fél évvel ezelőtt megérkeztem Ruandába, a mobilokat árusító boltokban csak a legalsó polcokon találtam okostelefonokat. Mára már minden polcon azok vannak, pont az alsó polcokat kivéve. Ez azért van így, mert például Kína elárasztja új és olcsó telefonokkal az afrikai országokat” – mondta Tracey McNeill a brit Babylon Health nevű cégtől, amelynek fő terméke egy mesterségesintelligencia-alapú egészségügyi tanácsadásra specializálódott applikáció. McNeill három évet töltött az afrikai országban, hogy kifejlessze a szolgáltatás hagyományos mobiltelefonon is futó változatát, a babyl Rwanda platformot. 

A brit cég szolgáltatása végtelenül egyszerű: a beteg felhívja a *811# számot, időpontot foglal, majd telefonon konzultál a tüneteiről egy nővérrel, aki ez után, ha szükséges, összeköti a babyl egyik orvosával vagy beutalja az egyik ruandai kórházba. A betegek telefonos kóddal érhetik el laboreredményeiket vagy válthatják ki gyógyszereiket a patikában. A szolgáltatás annyira bevált Ruandában, hogy már több mint kétmillióan használják.

Nemcsak a Babylon Health szolgáltatása tetszett meg Kigalinak. 2016-ban az orvosi drónokat gyártó cég, a Zipline vezetőivel írtak alá szerződést arra, hogy az orvosi felszereléseket pilóta nélküli repülőgépeken szállítsák öt ruandai kórházba.

A krónikus orvoshiány mellett a malária, a HIV-fertőzés, a Hepatitis B és C vírusok és egyéb súlyos betegségek leküzdéséhez szükség is van új és innovatív startupokra. A sikerek ellenére Muvunyi megjegyezte, hogy továbbra is csak egy orvos jut több mint tízezer lakosra, ami jóval több, mint a WHO által ajánlott ezer beteg/orvos arány. Az ápolói állományt tekintve sem sokkal rózsásabb a helyzet: egy ápoló jut ötezer emberre, miközben a WHO az egy a háromezerhez arányt tartja még elfogadhatónak.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy az ENSZ adatai szerint a fejlődés ellenére Ruandában 2016-ban ezer főre vetítve még mindig 38 volt az öt éves koruk előtt elhunyt gyermekek száma, ami Magyarországon mindössze 4. És míg itthon a 15 és 60 év közötti felnőttek körében ezer főre 173 haláleset jut, Ruandában ez a szám 224.

A ruandai kormány a telemedicina, az orvosi drónok és a babylhoz hasonló, mesterségesintelligencia-alapú megoldások alkalmazásában és ezek támogatásában látja a jövőt, nem csoda, hogy a távgyógyászat mára mindennapi rutinnak számít a ruandai orvosok körében . Az ország nyugati tartományának központi kórházából 5 perc alatt küldhetik át bármelyik páciens CT-felvételét Kigaliba, videokonzultáción dönthetnek arról, szükség van-e az adott beteg operációjára, vagy hogy milyen gyógyszerekkel folytassák a kezelést.

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink