hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Adóügyi fertőt találtak a magánklinikákon – jönnek az utóellenőrzések

Az adóhatóság folytatja a magánklinikák, magánorvosok ellenőrzését, mert a tapasztalatok szerint ebben a szektorban kiemelkedően sok a szabálytalanság - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a NAV a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a magánklinikák, azon belül is különösen a szépészeti szolgáltató szektor ellenőrzésére, mert sok praxisban a beavatkozások ellenértéke "zsebbe megy", vagy az egészségügyi szolgáltatók más módon igyekeznek kibújni az adófizetés alól.

A közlemény szerint az adóhatóság ellenőrei januárban számos magánrendelést kerestek fel Budapesten és Pest megyében, azt vizsgálva, hogy az érintett vállalkozások adnak-e nyugtát, illetve számlát a bevételeikről. Többek között fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, valamint szemész szolgáltatását vették igénybe a revizorok, de egy dohányzásról leszoktató biorezonancia kezelésen is megjelentek. Példaként említették: az egyik ellenőrzött fül-orr-gégész szakorvos a 10 ezer forintos vizsgálati díj átvételekor még csak utalást sem tett számla, vagy nyugta kitöltésére, de azt követően, hogy az adóellenőrök felfedték kilétüket, azonnal kérte a mulasztási bírság összegének méltányos megállapítását.
A NAV munkatársainak tapasztalatai szerint a bevételek nagy arányát továbbra is eltitkolják. A NAV által feltárt mulasztások következményeként összességében több mint kétmillió forint mulasztási bírság kiszabására számíthatnak az érintettek - írták. Ezen felül az adóhatóság felfigyelt arra is, hogy a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére az e területen tevékenykedő vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adókötelezettséget tartalmaznak, de visszaéléseket találtak az általános forgalmi adó tekintetében is. Az tapasztalták, hogy a kizárólag szépészeti céllal végzett plasztikai beavatkozásokat is gyógyító tevékenységként számolják el, elkerülve ezzel az általános forgalmi adó megfizetését. Az adóhatóság emiatt a jövőben nemcsak a helyszíni nyugtaadást vizsgálja, de több, ilyen jellegű szolgáltató bevallásait utólagos ellenőrzés alá vonja - írta a NAV a közleményében.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink