hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Adósságbevallás: pókerező kórházigazgatók

Szócska Miklós közölte: tisztában van azzal, hogy az adósságbevallás során pókerpartit játszottak az intézményvezetők. Az Önkormányzati Egészségügyi Napon az is kiderült, hogy alapellátás címszó alatt még 8000 forintba sem kerülünk évente az egészségpénztárnak.

Miközben két évtizede másról sem hallani, mint az alapellátás fontosságáról, kapuőr szerepéről a mai konferencián kiderült: évente 7795 forint jut egy-egy magyar állampolgár háziorvosi – s az ehhez kapcsolódó ügyeleti – ellátására. Az eddig ismeretlen adattal Borsi Éva rukkolt ki a ma megtartott Önkormányzati Egészségügyi Napokon. A közelmúltban megalakult Kasszaorvosi Szövetség elnöke szóvá tette: ha munkáról van szó, akkor közszolgák, ám ha az adózás – netán a más országokra jellemző adókedvezmény – jön szóba rögtön vállalkozókként kezelik az alapellátókat. A praxisok eladhatatlanok, nincs életpályamodell, jövőkép – sorolta a gondokat. A rendezvényen megjelent Szócska Miklós megnyugtatandó a kedélyeket közölte, hogy szeptemberben a tárca egyeztetést kezd az alapellátókkal, amelynek keretében erősen kívánnak támaszkodni a Kasszaorvosi Szövetség elemzéseire.

Év végére 90 milliárdos tartozás

Az államtitkár szólt az adósságfelmérésről is, elismerve: tudták, hogy a bevallás során pókerpartit játszottak a kórházigazgatók, a teljes tartozás bevallása ugyanis az esetleges uniós támogatás lehetőségétől üti el az intézményeket. Amikor azonban kiderült, hogy a tárca nem adja ki harmadik személynek az adatokat, elhangzottak a pontos összegek. Azt egyelőre változatlanul nem tudni, hogy az ágazat kap-e idén gyorssegélyt, de ha sor kerül rá, akkor ennek tényét várhatóan a miniszterelnök jelenti majd be, mivel a kormány gazdaságpolitikájába illeszkedő mozzanatról van szó. A Magyar Kórházszövetség elnökének elemzéséből viszont kiderült: év végére – beleszámítva a jelenlegi 40 milliárdot – 90 milliárdra nő a kórházak lejárt tartozása.

A kórházak – más jelleggel ugyan -, de jelentős gondot okoznak az egészségpénztárnak is. Az OEP-nek minden év szeptember elsejére végre kell hajtania a kapacitásfelülvizsgálatot. S bár a súlyponti kórházaknál jelentős átcsoportosításokat kellene végrehajtani, a jogszabályok tehetetlenségre kárhoztatják az egészségpénztárat. A súlyponti kórházak kapacitását ugyanis törvény szabályozza, s változtatni csak ennek módosításával – vagyis parlamenti közreműködéssel – lehet.

A kapacitásokhoz kapcsolódott Ari Lajosnak az EGVE elnökének, a MedicalOnline-on már részletesen ismertetett felvetése is: a szervezet azt javasolja a tárcának, hogy a kihasználatlan kórházi férőhelyeken az intézmények nyújthassanak szociális ellátást. Szócska Miklós válaszából kiderült, a szaktárca már dolgozik e témán.

Az intézményfenntartókat képviselő, a főváros korábbi egészségügyi bizottságának alelnöke, Pesti Imre elmondta: egyszerűbb lenne a kórházfenntartók helyzete, ha a fekvőbeteg intézményeket országosan 3-4 holdingba szervezve működtetnénk. A tervet részletesen ismertető cikkünkért kattintson ide!

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink