hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Adókedvezmény szűrésért

Kompenzációt kaphatnak a munkaadók, ha az alkalmazottaik munkaidő alatt egészségügyi szűrővizsgálatra mehetnek, értesült a Népszava.

Januártól dolgozónként tízezer forintot engedne el a kormányzat a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóból, ha az alkalmazottak munkaidőben vesznek részt a méhnyak-, a mell- illetve a vastagbélrák szűrésen – értesült a Népszava. A költségvetésnek egy-másfél milliárdos bevételkiesést okozó intézkedéstől a kormány évente több tízezer megmentett életévet és az idő előtti halálozás jelentős mérséklődését reméli. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a lapnak azt mondta: számukra még új az információ, de ha valóban így van, örülnek, ha kapnak kompenzációt a kieső munkaidőért.

Ugyanakkor a kormányzat azt is fontolgatja, hogy a foglalkozás egészségügyi szolgálatokat is bevonja a megelőzésbe. Eszerint az üzemorvos, a háziorvoshoz hasonlóan jogosítványt kapna a szív- és érrendszeri szűrések végzésére, és ezek alapján a kockázatbecslésre. A komoly kockázattal élők gondozása a háziorvosoké maradna. A tervek szerint az üzemorvosoknak a klienseik egészségi állapotáról törzskartont kellene vezetniük, s az adatokat megosztaniuk az elektronikus szolgáltatási térben, hogy ott azokhoz hozzáférjenek a háziorvosok is. Ezek szerint a háziorvosok és az üzemorvosok – ha csak a páciens nem tiltja meg – kölcsönösen láthatják a másik által rögzített adatokat.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink