hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Adóellenőrzést hozhat a szűrés

A munkáltatók által fizetett szűrővizsgálatok színlelt biztosítási jogviszonynak minősülhetnek a NAV szerint – emlékeztet a Piac és Profit.

Az adóhatóság szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek, így adókötelesnek is minősülhetnek az átfogó szűrővizsgálatok akkor, amikor ezeket privát egészségbiztosítás keretében kapják a munkavállalók – figyelmeztetett a MAZARS azután, hogy a NAV kiadott egy erre vonatkozó tájékoztatót. Ez azokban az esetekben van így, amikor a munkavállaló olyan privát egészségbiztosítás keretében kap szűrővizsgálatot, amelyben nem, vagy csak alig található kockázati elem.

„Mindez azt jelenti, hogy amikor egy privát egészségbiztosítás tulajdonképpen csak a szűrővizsgálatra magára vonatkozik, és emellett más fedezetet nem tartalmaz, akkor az jövedelemnek minősül. Így ugyanis – a NAV szerint – a munkavállaló nem valódi egészségbiztosítást kap, hanem csak a szűrővizsgálatot, ez pedig színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul. A háttérben az áll, hogy a privát egészségbiztosítások jelenleg adómentesen adhatók a munkavállalóknak, ám a NAV szerint egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan milyen biztosításról van szó” – emelte ki H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

Az ilyen szolgáltatások és szűrések ennek értelmében adókötelesek, azaz adót kell utána fizetni, mint bármilyen más munkaviszonyból származó jövedelem után. A felelősség nagyrészt persze a munkáltatót terheli. Arra van lehetőség, hogy ez a szolgáltatás is viszonylag kedvező adózás mellett legyen beilleszthető a cafeteriába, ebben az esetben csak a munkáltatónak kell személyi jövedelemadót és ehot fizetnie, közli a lap.

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés

Könyveink