hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Adjunk probiotikumot a hasfájós babának!*

Vigasztalhatatlanul síró baba, tehetetlen szülő – sok szülő számára ismerős helyzet. Az ok nagyon gyakran a csecsemőkori hasfájás, más néven infantilis kólika. Biztos módszert nem ismerünk ellene, de több mindennel próbálkozhatunk.

A szülők jelentős része előtt egyáltalán nem ismeretlen az a jelenség, hogy a baba – általában azonos napszakban (leginkább délután vagy este) – rendszeresen és minden látható ok nélkül sír, miközben jól fejlődik és gyarapszik. A jelenség okát régóta kutatják, de a pontos magyarázat nem ismert. Egészen biztosan szerepet játszik az, hogy a csecsemők kicsiny hasüregében viszonylag hosszú bélszakasz található, amely még éretlen, olykor „rendetlenül” mozog. Az ilyen babák ingerküszöbe alacsony, így könnyebben összerándul a bél, és ez bizony fájdalmas. Ahogyan érik és fejlődik a bélrendszer, növekszik a hasüreg, lassan múlik a hasfájás is. Ez általában 3-4 hónapos korban következik be. Jelentős elősegítő tényező még, hogy a csecsemők ebben az életkorban testsúlyuk 10–20 százalékát is bekebelezhetik naponta anyatej formájában.

Fontos adat, hogy a terhesség alatti anyai dohányzás megkétszerezi annak a valószínűségét, hogy a gyermek kólikás lesz. Egy holland felmérés szerint –104 hasfájós csecsemő elemzése alapján – megállapítható, hogy az édesanyáknál a fiziológiás sírás túlértékelése, a korábbi nehezebb terhesség és szülés, a túlzott odafigyelés (értelmiségi szülő, első gyermek) egyaránt rizikófaktornak tekinthető.

Jóllehet a gyermekgyógyászok tapasztalatai szerint az infantilis kólika átmeneti jelenség, ez nem jelenti azt, hogy a szülő nem igyekszik minden lehetséges módon enyhíteni a baba fájdalmain.

Bár nem létezik olyan univerzális módszer, mely minden esetben biztosan megoldaná a gondot, mégis többféle praktikával próbálkozhatunk abban a reményben, hogy valamelyik sikert hoz.

Vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy esetenként a probiotikumok adása hozhat megoldást. A Pediatrics című lapban közzétett kutatásukban például Lactobacillus reuteri adásával próbálkoztak olasz és svéd kutatók. Ötven, kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek adtak három héten át ilyen probiotikumot vagy placebót úgy, hogy az érintettek nem tudták, melyiket kapja csecsemőjük. A hasfájás gyakoriságának felméréséhez arra kérték a szülőket, hogy naplószerűen jegyezzék, hogy a baba mennyi ideig sírt.

Kiderült, hogy a probiotikum adásában részesült csoportban lényegesen nagyobb volt azok aránya, akiknél a sírási idő legalább felére csökkent, mint placebó adása mellett. Fontos megjegyezni, hogy a probiotikum nem befolyásolta a súlygyarapodást, a székelési gyakoriságot, nem okozott székrekedést, és nem volt különbség abban sem, hogy mennyit buktak a babák az étkezéseket követően.

Mindezek alapján a szerzők megerősítettnek látják azt a korábbi feltevést, hogy a probiotikumok adása a csecsemőkori hasfájás enyhítésének hatásos és biztonságos módja lehet.

*Csak szakmai információként szolgál, indikáción túli alkalmazás nem támogatott.

Forrás: Cordisco L, et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in infantile colic: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Pediatrics. 2010;126:e526–e533.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés