2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Áder nyitotta meg az AMOSZ konferenciáját

Az elmúlt fél évszázad alatt az Amerikai Magyar Orvosszövetség (AMOSZ) egy baráti társaságból apránként tekintélyes, befolyásos szakmai szervezetté formálódott – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Áder János hétfőn, a floridai Sarasotában a szövetség 50. tudományos konferenciáját.

Az államfő nyitóbeszédében azt kívánta az egybegyűlteknek, hogy örökségként kapott magyarságuk, magyar közösségük mindig felismerő, egymást megtartó erő maradjon. A Clevelandben alakult szervezet az Észak-Amerikában dolgozó magyar származású orvosok szakmai szövetsége, mely hídszerepet tölt be az Egyesült Államok és Magyarország között. Majdnem 20 éve szervez többek között diákcsere programot. Ez idő alatt 420 magyarországi orvostanhallgatónak tette lehetővé, hogy 3 hónapos gyakorlaton vegyen részt az Egyesült Államokban.

Áder János utalt arra, hogy a szövetség tagságának első nemzedékéből a legtöbben súlyos, vészterhes időben jöttek el Magyarországról. Mint mondta, ezeknek az embereknek új életet kellett felépíteniük, miközben a magyar állam megbélyegezte őket és a szülőföldjükkel való kapcsolattartás gyakran óriási nehézségekbe ütközött.

– Ám az elmúlt 50 esztendő nagyobbik fele már olyan korban íródott, amikor újra értelmetlenné vált lakhely szerint megkülönböztetni a magyart a magyartól – hangsúlyozta az államfő. Véleménye szerint az Amerikai Magyar Orvosszövetség együtt változott a történelemmel és ma már a hazai kormányzattal, a magyarországi egyetemekkel történő együttműködés a legfőbb feladata. Közös programok, kölcsönös képzések, magyar ösztöndíjasok az Egyesült Államokban, amerikai vendégek Magyarországon.

Áder János szerint a cél: erényt kovácsolni abból az adottságból ami egykor a nemzet súlyos vesztesége volt, hogy a magyarok közössége nagyobb a határokkal körülrajzolt Magyarországnál. Az, hogy a magyart büszke, tehetséges és szorgalmas nemzetnek ismerik az Egyesült Államok keleti partjától a nyugati partjáig, az államfő megítélése alapján az Amerikában élő, dolgozó orvosoknak is köszönhető.

– Nekik köszönhető, hogy az egymással találkozó, beszélgető amerikai magyar orvosok igazi közösséggé váltak, ahol meg lehet osztani a tudást, a feladatot a sikerek és kudarcok tanulságait – összegzett a köztársasági elnök, akinek meggyőződése szerint akár magyar származású amerikaiak, akár amerikai magyarnak érzik magukat, akár magyarul, akár angolul szólnak egymáshoz, "az mindig mindenhol magyarok beszélgetése lesz".

Áder János többnapos floridai látogatásának utolsó programjaként nyitotta meg a konferenciát. Ezt követően a magyar köztársasági elnök New York-ba utazik, ahol kedden este a Lincoln Centerben megtekinti a Bánk bán operaelőadást a Magyar Állami Operaház művészeinek tolmácsolásában. A Magyar Állami Operaház 2018. október 30. és november 11. között New York-ban vendégszerepel, ennek a programsorozatnak az első előadásán lesz jelen a magyar államfő és felesége Herczegh Anita.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink