hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Adatelemzéssel figyelik egészségünket

Egyes vállalatok külső cégeket kérnek fel munkavállalóik egészségügyi adatainak nyomon követésére. Mennyire legális ez a tevékenység? – teszi fel a kérdést a Madíner.

A lap szerint vannak vállalatok, melyek külső cégeket bíznak meg alkalmazottaik egészségügyi panaszaira, receptfelíratásaira vonatkozó adatok nyomon követésére. Állapotuk figyelemmel tartása a cél, például, hogy nem terhesek-e. Látszólagos szándékuk az egészségügyi kiadások csökkentése. A megbízott cégek ellátják őket a szükséges információval, amelyek alapján döntéseket hoznak. A Walmartnak és más nagyvállalatnak bedolgozó Castlight Egészségügy például azonosítja, hogy az alkalmazott mikor töpreng el drága gerincműtéten, majd elküldi neki az olcsóbb megoldásokat, esetleg azokat a fizikoterápiás stb. eshetőségeket, amelyekkel a műtét is elodázható, és a beteg állapota is javítható.

Nicolas Terry, az Indiana Egyetem jogprofesszora elmondta, hogy ez a terület még eléggé szabályozatlan: „szinte semmilyen törvény nincs arra vonatkozóan, hogy a big data cégek milyen adatokhoz juthatnak hozzá. Olyan törvény sincs sok, amellyel ellenőrizni lehet, hogy mit tesznek ezekkel az adatokkal.”

Tehát az adatok munkáltatóhoz való eljuttatása törvényes, érzékeny orvosi adatok megosztása viszont változatlanul aggályos, írja a Mandíner.

 

(forrás: mandiner.hu)
hirdetés

Könyveink