2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Abortusz: felkavart indulatok Európa-szerte

Az írországi referendum nyomán Európa leginkább konzervatív abortuszszabályozással rendelkező országai is rivaldafénybe kerültek a Magyar Idők szerint.

Észak-Írországban is modernizálnák az abortusztörvényt, miután előző pénteken a szomszédos Ír Köztársaságban a választók kétharmada szavazott az elavultnak bélyegzett terhességmegszakítási szabályok eltörléséről, írja a Magyar Idők.

A csak csendes forradalomként emlegetett ír népszavazás nyomán a londoni alsóház képviselői összefogtak, hogy az ír sziget északi részén is az Egyesült Királyság többi részéhez hasonló, jóval megengedőbb szabályozás léphessen életbe. Észak-Írországban jelenleg ugyanis a nemi erőszak vagy vérfertőző kapcsolat következményeként létrejött terhesség esetén sem engedélyezett az abortusz, sőt akkor sem, ha a magzatról biztosan kiderül, hogy súlyos fejlődési rendellenességekkel jön majd a világra. A britek egyébként tavaly lehetővé tették az észak-írországi nőknek az ingyenes terhességmegszakítást az angliai állami egészségügyi szolgálat kórházaiban.

A hazánkkal szomszédos Szlovákiá­ban hiába erősödtek meg a feminista hangok, a törvényhozás a napokban vitatja meg a Mi Szlovákiánk Néppárt javaslatát, amely a terhességmegszakítások betiltását helyezi kilátásba.

Az Andrej Kiska elnök által korábban fasisztának bélyegzett párt kezdeményezése várhatóan nagy vitát fog generálni, írta a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. Az országban az utóbbi időben jelentősen csökkent a terhességmegszakítások száma, annak ellenére, hogy a beavatkozásnak nincs jelentős „akadálya”: azt a terhesség 12. hetéig törvényesen el lehet végeztetni. Szlovákiá­ban mára az abortuszturizmusnak is hagyománya van, elsősorban a szigorú magzatvédő törvénnyel rendelkező Lengyelországból érkeznek az országba.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink