hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szócska a jó zenész útját járva érvel

A zászló inkább a Semmelweis Tervnek áll

Úgy tűnik, „leverte” a Fidesz frakciót Szócska Miklós államtitkár csapata. A fekvő- és járóbeteg szakellátás teljes egészében állami feladattá válik, ahogy az intézmények tulajdonjoga is. Abban a sokakat érdeklő kérdésben azonban – Lázár János bejelentésével ellentétben – Hajduszoboszlón sem született döntés, hogy az állam nevében a szakminisztérium, avagy a megyei kormányhivatalok lesznek-e az átvevők. Az bizonyos, Szócska Miklós tudja, hogy "nincs oka díszes képet festeni saját teljesítményéről, de nem hajlandó szakmai reputációját beáldozni a népszerűség oltárán."

Úgy tűnik, hogy az egészségügyi ellátórendszerért folytatott csatában a zászló a Semmelweis Tervnek áll – a hajdúszoboszlói frakcióülésreől kiszivárgó hírek szerint a szakmai érvek felülírták a politikai érdekeket. Kiderült a többi közt például az is, hogy nem mindegyik kormányhivatal vezetője kapkodna az egészségügy után, többen tartanak a számukra idegen, ismeretlen működtetési feladatoktól.

Egyértelművé vált ugyanakkor, hogy nemcsak a kórházakba integrált járóbeteg szakellátás kerülne állami kezelésbe és tulajdonba, hanem minden egyes szakrendelő. Ugyanez vonatkozik a kórházakra is, azaz a városi kórházak is állami tulajdonba kerülnek. A feladattal együtt a tulajdonos is változik, és a tulajdonnal együtt a vagyon is mozog. A helyhatóságoknál egyetlen feladat marad: az alapellátás. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a balatonfüredi járóbeteg szakellátó konferencián közölte, a tervek szerint az alapellátásról leválasztanák az ügyeleti ellátást, amelyet a sürgősségi ellátás keretében a mentőszolgálathoz telepítenének.

Bár a budapesti intézményekről még nincs döntés, az egészségügyért felelős államtitkár elmondta: elkészült a 41 oldalas átadás-átvételi dokumentum tervezete, s szerinte nem kétséges, hogy az átadásról szóló kormányhatározatot hajtják végre. Azaz, egyértelmű, hogy a fővárosi kórházak minden szempontból a szaktárcához tartoznak majd.

Arra, hogy a jelenlegi, igen szigorú gazdasági helyzetben a kormány kitüntetett
módon kezeli az egészségügyet, bizonyítékként hangzott el, hogy a rezidensek
itthon tartására közel fél milliárd – 485 millió forint – jut, s hogy a öt évig
juttatandó 100 ezer forintos többlet adómentességet kap. Ugyancsak az ágazat
fontosságát húzza alá, hogy az intézmények mindegyikét érintő tartalékolás, zárolás, elvonás ellenére, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájában lévő 38 milliárdos szufficit Cserháti Péter helyettes államtitkár reményei szerint az egészségügyben maradhat.

Szócska a konferencián felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt 20 évben nem volt példa rá, hogy egy ágazat célzott adóbevételből származó pénzhez jusson, idén viszont 3 milliárd forintra számítanak a népegészségügyi termékdíjkból.

Az államtitkár tudja, hogy a rezidensi plusz jövedelem igazságtalanságor teremt az ágazatban, de miként a családokban általában a gyerek kapja a legjobb falatot, úgy most is tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a fiatalokat kell helyzetbe hozni.

Szócska a konferencián kijelentette: nem hajlandó hiteltelenné válni az ágazat szereplői előtt. Felelőtlen ígéreteket nem tesz. A jó zenész útját járva érvel az ágazat érdekei mellett. Tudja, hogy nincs oka díszes képet festeni saját teljesítményéről, de nem hajlandó szakmai reputációját beáldozni a népszerűség oltárán.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink