2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A WHO a távmunka hatásairól

A WHO szerint globális problémává vált a home office-szal együttjáró fáradtság, fásultság és kiégés érzése, közli a VG.

A koronavírus-járvány addig nem, vagy csak kevés munkahelyen ismert rendszerhez vezetett – a távmunkához. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy számos munkakörben gyakorlatilag nincs is szükség irodára, hiszen az teljes idejű home office-ban végezhető. Több tanulmány is napvilágot látott azóta, van, amelyik az otthoni munkavégzés előnyeit, van amelyik a hátrányait emeli ki. Utóbbira példa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb kutatása, amely szerint fáradság, fásultság és kiégés jár együtt a home office-szal.

A többi közt kifejtik, hogy károsítja az emberek egészségét, a több órás, egyhelyben történő munkavégzés, a folyamatos meetingek. A munkavállalók nyomást éreznek, hogy állandó kapcsolatban legyenek kollégáikkal és vezetőikkel, mindez pedig a computer elé láncolja őket. A fizikai mellett pedig a mentális jóllétet is megterheli a home office. A kutatás arról számol be, hogy a munkavállalók fáradtak, magányosak, ingerlékenyek, tele vannak aggodalommal és bűntudattal.

Emellett a WHO szerint az alkalmazottak többször lesznek áldozatai munkahelyi zaklatásnak, aminek az otthoni munkavégzés jellegéből adódóan kevesebb tanúja van.

A WHO ötleteket is kidolgozott a távmunka egészségre való negatív hatásainak kiküszöbölésére, a vállalatok pedig számost tanácsot megfogadtak.

Részletek

hirdetés

Könyveink