hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Táplálkozás

A vörösbor hatóanyaga véd a vérmérgezéstől

Skót és szingapúri tudósok felfedezték, hogy a vörösbor hatóanyaga, a resveratrol hogyan győzi le a gyulladást. A tanulmány az Amerikai Kísérleti Biológiai Társaságok Szövetségének lapjában jelent meg. Olyan súlyos, életet fenyegető heveny gyulladásokkal is megbirkózik a resveratrol, mint a szepszis – a vérmérgezés.

„Az igen súlyos, heveny gyulladásos betegségben, mint amilyen a szepszis, sokan meghalnak, mert nincs igazán megfelelő kezelési módja” – mondja Alirio Melendez, a Glasgow-i Biomedikális Kutatóközpont munkatársa, az egyik kutató. „Aki túléli a szepszist, gyakran sok belső szervi károsodással él tovább, mert a gyulladás tönkreteszi a szerveit. Célunk ezzel a kutatással az volt, hogy kifejlesszünk egy új terápiát, amellyel kezelni lehet az ilyen súlyos heveny betegségeket.”

Állatkísérleteik során gyulladáskeltő anyagot adtak egereknek. Az állatok egyik csoportját előzőleg resveratrollal kezelték, a másikat nem. A nem-kezeltek súlyos gyulladásos tüneteket mutattak, a másik csoportot megvédte a gyulladástól a resveratrol. A kísérleti állatok szöveteit megvizsgálva megállapították, hogy a resveratrol leállította a gyulladást a kezelt állatokban: meggátolta a szervezetüket abban, hogy két gyulladáskeltő molekulát (szfingozinkinázt és foszfolipáz D-t) állítson elő. Az EurekAlert tájékoztatása szerint a  kutatók bíznak abban, hogy teljesen új, resveratrol alapú, hatékony gyógyszert lehet előállítani a gyulladások kezelésére.

fuggetlen.hu

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés