2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A világ nagy orvosi szaklapjainak tartalmából

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.

British Medical Journal – BMJ


Mi a túlsúly? – az értelmezés változása Nagy-Britanniában

BMJ 2008;337(30):a494.
Hogyan változott a túlsúly fogalma Nagy-Britanniában 1999 és 2007 között? Az egészség szempontjából ideális testsúly jelentőségének tudatosítására irányuló egészségügyi és média kampányok ellenére, valójában kevesebb túlsúlyos ember tartja aggasztónak állapotát és ennek megfelelően súlyukon is kevesebben akarnak változtatni.

A „Beszélő szülők, Egészséges tinédzserek” kampány értékelése
BMJ 2008;337(30):a308.
Kaliforniában szülőknek szerveztek foglalkozásokat, ahol elsajátíthatták, hogy hogyan beszéljenek tinédzser gyermekeikkel az egészséges szexuális élet kérdéseiről. A programban részt vevő szülők könnyebben tudtak beszélni gyermekeikkel a szexualitásról és idővel ezekben a családokban, szignifikánsan nyíltabbá vált az e témával kapcsolatos kommunikáció. A program tehát hatásosnak bizonyult.

Ikerként és egyedül születettek tanulmányi eredményei fiatal felnőttkorban
BMJ 2008;337(30):a438.
Milyen hosszú távú hatással van a kis születési súly az ikerpár tagjaként és nem ikerként születettek tanulási képességeire? Rosszabb-e általában az ikrek továbbtanulási esélye a nem ikerként születettekéhez képest? A tajvani vizsgálat eredményei alátámasztják a feltételezést, miszerint az ikrek a továbbtanulás tekintetében rosszabbul teljesítenek. Az alacsony születési súly minden esetben rontja a továbbtanulási esélyeket, de ikrekre vonatkozóan ez a hatás még kifejezettebb. A születési súly és a tanulmányok közti összefüggésben genetikai faktoroknak is lehet szerepe.

Transzdermális és orális hormonpótló kezelés epebetegségre gyakorolt hatása posztmenopauzában
BMJ 2008;337(30):a386.
Posztmenopauzában gyakori az epebetegség és a hormonpótló kezelés növelheti a rizikót. Vajon a transzdermális hormonpótlás csökkenti-e az epehólyag megbetegedésének rizikóját az orális formával szemben? Igen: transzdermális kezeléssel sikerült 140-ből egy kolecisztektomiát elkerülni.

A felnőttkori hypothyreosis kezelése
BMJ 2008;337(30):a801.
A pajzsmirigy működésének gyengülése az egyik leggyakoribb krónikus zavar a nyugati civilizációban. A primer forma incidenciája az Egyesült Királyságban nők esetében 3,5/1000, férfiaknál pedig, 0,6/1000 lakos évente. A lakosság mintegy 3 százaléka részesül hosszú távon pajzsmirigypótló kezelésben, amelynek beállítását rutinszerűen az alapellátás szintjén végzik. A levothyroxint szedő betegek körében végzett keresztmetszeti vizsgálatok arra utalnak, hogy mintegy 40-48 százalékuknál fordul elő alul-vagy túldozírozás. E mellett a betegek egy kisebb, de nem elhanyagolható hányada a kezelés ellenére sem szabadul meg tüneteitől. Az összefoglaló a felnőttkori hypothyreosis korszerű megközelítési és kezelési stratégiáját tárgyalja.


New England Journal of Medecine – NEJM


Felnőttkori rosszindulatú glioma

NEJM 2008;359(5)492-507
Évente az USA-ban körülbelül 22 500 rosszindulatú primér agydagnatot diagnosztizálnak felnőttkorban. Ennek 70 százaléka malignus glioma. Annak ellenére, hogy a betegség nem túl gyakori, magas halálozás és a rövid túlélés miatt (glioblastoma:12-15 hónap, anaplasticus glioma 2-5 év) igen fontos gyakorlati hatása lehet az ismeretek újra értékelésnek. A cikk ismerteti és összefoglalja az epidemiológiai adatokat, ,a patogenezist , a diagnoszitikát és a terápiát az újabb molekuláris ismeretek tükrében.

Nem vált be a cellulóz-szulfát gél a HIV vaginális terjedésének megelőzésében
NEJM 2008,359(5)463-472
Afrika Szahara alatti területein a nők több mint 50 százaléka HIV-fertőzött, illetve AIDS-beteg. A fertőzés tovább terjedésének megelőzésére sürgősen megoldást kell találni. A cellulóz-foszfát gél vaginális alkalmazását vizsgálták kettős vak, placebokontrollos tanulmányban. Sajnos, az alkalmazott szer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ciklosprin-reperfúzió hatása akut miokardiális infarktusban
NEJM 2008;359(5);473-481
Experimentális vizsgálatokból ismert, hogy a szívinfarktus a korai szakaszában a ciklosporin adása megakadályozhatja a halál bekövetkezését. A szer gátolja a mitokondriális transzportcsatornák – infarktus okaként számon tartott – megnyílását. Vizsgálták, hogy az igen korai szakban végzett, ciklosporin adásával kiegészített PCI csökkenti-e az infarktus kiterjedését. A kis esetszámú, de placebokontrollal végzett vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a szer egyértelműen hatásosnak bizonyult, melléhatást nem tapasztaltak.


The Lancet


Methotrexat monoterápiában és etanercepttel kombinálva, rheumatoid arthritisben korai szakaszában
Lancet 2008;372(30):375–382
A kombinált kezelés lényegesen hatékonyabbnak bizonyult az önállóan adott methotrexat kezelésnél. Súlyos mellékhatást nem észleltek.

Abatacept gyerkekkori juvenilis idiopathiás arthritisben
Lancet 2008;372(30):383-391
A súlyos betegségben szenvedő gyermekek egy része nem tolerálja, esetleg nem is reagál a szokásos kezelésre – beleértve az antitumor necrosis faktor(TNF) szereket is . Az abatacept szelektív T-sejt-kostimulátor modulátor. A vizsgálat eredményei szerint a szer hatásos alternatív megoldásnak bizonyult a terápiarezisztens betegnél.

Profilaktikus H. pylori eradikációs kezelés a gyomorrák kiújulásnak megelőzésére
Lancet 2008;372(30):392-397
A Helicobacter pylori fertőzés összefüggése a gyomorrák kialakulásával epidemiológiai vizsgálatokból ismert. Korai gyomorrák gasztroszkópos műtéte után a kiújulás megelőzése érdekében preventív terápiát alkalmaztak. A műtét után egy héten adtak lanzoprasolt, ampicillint és claritromycint. A betegeket 36 hónapon keresztül követték (gasztroszkópos kontrollvizsgálatokkal). A profilaktikus kezelés a kiújulás tekintetében szignifikáns pozitív eredmény hozott.

Megelőzhető-e influenza oltással az időskori tüdőgyulladások egy része?
Lancet 2008;372(30):398–405
A tüdőgyulladás gyakori szövődménye az időskori influenzának. A vizsgálatban 65–94 éves betegek adatait dolgozták fel, és eredmény azt mutatta, hogy a vártnál lényegesen kevésbé befolyásolja az influenza elleni oltás az időskori tüdőgyulladás kialakulását.

Meniere betegség
Lancet 2008;372(30):406–414
A krónikus betegség világszerte nagyon sok embert érint. Fő tünete a néhány perctől néhány órán át tartó szédülés és együtt fluktuáló szenzo-neurális halláscsökkenéssel járhat. Igaz hogy jelenleg nincsen adekvát kezelése, de betegek 85 százaléka életmód-változtatással, gyógyszeres kezeléssel, illetve invazív (intratimpanikusan adott szteroid, illetve gentamycin) beavatkozással jól karban tartható. A szédülést a vesztibuláris neurectomia hatásosan szünteti. A labirintus eltávolítás csak mint végső megoldás szerepel a palettán.


Journal of American Medical Association (JAMA)


Kisdózisú fiziológiás növekedési hormon hatása az abdominális zsírlerakódásra HIV-fertőzöttekben
JAMA 2008;300(5):509-519.
A növekedési hormon (GH) szekréciójának csökkenése (relatív GH-elégtelenség) állhat annak hátterében, hogy az antiretrovirális kezelés a viszcerális zsírlerakódáshoz vezethet, annak minden metabolikus és kardiovaszkuláris következményével. Alacsony dózisú, 18 hónapon keresztül adagolt fiziológiás GH hatására szignifikánsan csökkent a viszcerális zsír mennyisége és a törzsre lokalizálódó elhízás mértéke, a szérum trigliceridszintje és a diasztolés vérnyomás. Ezzel szemben a glükóztolerancia-teszt második óráját követően mért vércukorértékek emelkedtek.

HIV-fertőzött intravénáskábítószer-használók hatékony antiretrovirális kezelése és kedvező túlélése
JAMA 2008;300(5):550–554.
A nagy hatékonyságú antiretrovirális kezelést (highly active antiretroviral therapy = HAART) intravénás droghasználó HIV-fertőzöttek általában nem kaphatják, arra hivatkozva, hogy rendszertelen életmódjuk következtében nem érhető el a kezeléstől egyébként várható eredmény. Ezt az álláspontot összehasonlító vizsgálat nem támasztja alá. A szerzők intravénás drogokat használó, illetve nem használó HIV-fertőzöttekben hasonlították össze a HAART hatékonyságát. A vizsgált populációban nem volt különbség a kezelés hatékonyságát illetően az intravénás droghasználó HIV-fertőzöttek és a tűt nem használó betegek között.

Medical Online

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés