2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A világ nagy orvosi szaklapjainak tartalmából

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.

British Medical Journal – BMJ

Genito-urinalis fertőzés és gastroschisis a terhesség előtt, illetve az első trimeszterben
BMJ 2008;336(24):1420–1423
Egy hónappal a terhesség előtti időszaktól a terhesség első trimeszterének végéig lezajlott genito-urinális fertőzés növeli a gastroschisis rizikóját. Amennyiben a fertőzéshez valamelyik szexuális úton terjedő betegség is társul, a kialakuló fejlődési rendellenesség rizikója megsokszorozódik.

Piercing – ki, mikor és hová?
BMJ 2008;336(24):1426–1428
Körülbelül a vizsgált populáció 10 százaléka visel testékszert Nagy-Britanniában. Legnépszerűbb a 16–24 éves nők körében. Ebben a csoportban átlagban 30 százalék számolt be valamilyen beavatkozást igénylő szövődményről, 15 százaléknak volt szüksége szakember segítségére és 2 százalékuk kórházi kezelésre is szorult. Miután a piercing egyre népszerűbb, az egészségügyi ellátásnak számolnia kell ezzel a feladattal is.

Változások a területen szerzett felnőttkori tüdőgyulladás kezelésében
BMJ 2008;336(24):1429–1433
Az 1901-ben William Osler által leírt tüdőgyulladás ma is világszerte vezető halálokként szerepel. A cikk összefoglalja az utóbbi két év újabb kutatási eredményeit, a kiváltó okok változásait, az újabb diagnosztikai és terápiás ajánlásokat. Kitért az MRSA égető problémájára is.


The Lancet

Bosentan-terápia közepes fokú pulmonális hipertóniában
Lancet 2008;371(24):2093–2100
A WHO FC (functional class) II-es stádiumú betegek terhelhetősége a bonsentan csoportban javult, növekedett a sétával megtehető távolságuk és az enyhe terhelhetőség időtartama. A placebocsoportban ugyanezek az értékek csökkentek a betegség előrehaladtával. Mellékhatás mindkét csoportban előfordult: a placebóval jobb kamrai elégtelenség (súlyosbodott a betegség), míg a bosentan-csoportban syncope jelentkezett leggyakrabban.

Előrehaladott hasnyálmirigy-daganat kezelése gemcitabinnel, illetve gemcitabin-axitinib kombinációval
Lancet 2008; 371(24):2101–2108
Az axitinib hatékony, szelektív és potens gátlója az endothelnövekedési faktornak, amely fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának növekedésében. Gemcitabin a protokoll alapvegyülete. A vizsgálat célja, hogy a két hatóanyag együtt adva mennyire biztonságos, illetve hatékony. A terápia biztonságosnak bizonyult, a mellékhatás profil valamelyest változott, de nem romlott a kombinált kezelés alatt. A medián túlélés valamelyest hosszabb volt a kombinált kezelés alatt, bár ez statisztikailag nem bizonyult szignifikánsnak.

A gyógyszer kibocsátó sztent indikációja – egyensúly a resztenózis és a trombózis között?
Lancet 2008; 371(24):21342143
A resztenózis nemcsak az újból megjelenő angina pectoris tünete lehet, de akut koronária szindrómát is kiválthat. A gyógyszerkibácsátó sztentek forradalmasították az interveciós kardiológiát azzal, hogy lényegesen kevesebb újbóli elzáródás alakult ki, mint a fémsztenteknél. Ugyanakkor a késői thrombózisok megelőzésére legalább egy évig szükséges a több támadáspontú trombocitaaggregáció-gátlás. Ennek fontosságát feltétlenül meg kell értenie a betegnek.

Journal of American Medical Association (JAMA)


Depresszió és a cukorbetegség
(Examining a Bidirectional Association Between Depressive Symptoms and Diabetes )
JAMA 2008;299(23):2751-2759.

A 2-es típusú diabéteszt kísérő depresszió ismert, de eddig nem tisztázták, hogy a cukorbetegség rizikófaktorként szerepel-e a depresszió kialakulásában. Nagyszámú beteg közreműködésével, kétéves követéssel a vizsgálók azt találták, hogy maga a diabétesz nem depressziót kiváltó tényező, hanem egyéb életviteli és szocioökomómiai hatások mutattak depressziót okozó hatást. A jól kontrollált cukorbetegségnek inkább depresszió elleni hatását figyelték meg.


New England Journal of Medecine – NEJM

Ritmus- vagy frekvenciakontroll? A pitvarfibrilláció kezelése szívelégtelenségben
NEJM 2008; 358(25):2667-2677.
Szívelégtelenségben pitvarfibrillációban a szokásos ritmus kontroll nem csökkenti a halálozást összehasonlítva a frekvencia csökkentésre irányuló kezeléssel.

EKG-eltérések és hirtelen halál 1-es típusú izomdisztrófiában
NEJM 2008; 358(25):2688–2697
Az 1-es típusú izomdisztrófiában szenvedők körében nem ritka a hirtelen halál, és az esetek nagy részében kardiális eredetre vezethető vissza. 406 beteg EKG-jának vizsgálatával súlyos elváltozásokat találtak: ritmuszavart, erősen megnyúlt pR-intervallumot és QRS-t, másod-, illetve harmadfokú atrioventriculáris blokkot (a felsoroltakból egy vagy inkább kettő jelen volt). A hirtelen halál oka általában pitvari tachyarrithmia.

Tumorimmunológia
NEJM 2008; 358(25):2704-2715.
Az elmúlt 25 évre az immunológia hatalmas fejlődése jellemző. Ma már a daganatok viselkedésére molekuláris és sejtszinten is rálátunk – a cikk a daganatok elleni immunkezelés újabb eredményeit foglalja össze.

Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés