2024. április. 24., szerda - György.

A világ nagy orvosi szaklapjaiból

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) tartalmából ajánljuk.

British Medical Journal – BMJ


Kombinált MMR vakcina vagy különálló oltások: Mi a szülők igénye és miért? BMJ 2008;336(13):754–757
Amennyiben a szülők eldönthetik, hogy az MMR vakcina helyett egyetlen antigént tartalmazó oltásokat választanak, vagy egyáltalán nem igénylik gyermekük vakcinációját, ez alapján az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat alapján, a gyermekek közel mintegy 7-8 százaléka oltás nélkül marad. Ez nem elhanyagolható arány olyan megbetegedések esetében, amelyek megelőzhetőek lennének. Mivel a vizsgálat szerint bizonyos társadalmi csoportokra jellemző az oltás megtagadása, lehetséges lenne célzott kampányokkal növelni a vakcináció arányát.

Idősek eséssel járó kórházi baleseteinek megelőzése
BMJ 2008;336(13):758–760
A vizsgálatban idős betegek kórházi eleséseinek számbeli csökkentését célozták meg egy prevenciós program segítségével. Az átlagosan egy hétig hospitalizált betegek körében az esések megelőzésére irányuló program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az egy kórházi napra számított elesések száma 9 ezrelék körül maradt.

Polymyalgia rheumatica
BMJ 2008;336(13):765–769
Az összefoglaló a reumás polimialgia diagnosztikájának és kezelésének aktuális kérdéseit tekinti át. Reumás gyulladásra visszavezethető izomfájdalmak nagy arányban érintik az idősebb generációt. Gyakran van szükség tartós kortikoszteroid-kezelésre, amely hatékonyan csökkenti ugyan a tüneteket, de számos mellékhatása lehet. A klinikai kép jellegzetesnek mondható, de közel sem specifikus: számos más autoimmun megbetegedés, endokrin zavarok, infekciók és malignus folyamatok is jelentkezhetnek hasonló formában. A betegség lefolyása heterogén és kiszámíthatatlan. Az izompanaszok mellett 30 százalékban óriássejtes arteritis is megjelenik.


The Lancet


A családon belüli erőszak hatása a nők fizikai és mentális egészségére
Lancet 2008;371(13):1165–1172
Ez a WHO tanulmány 10 országban dolgozta fel a nők ellen otthonukban elkövetett erőszak hatásait. A tanulmány konzekvenciája, hogy az erőszaknak a tényleges rövid távú hatásain túl tartós egészségügyi kihatásai is vannak. Ezt figyelembe kell vennie a nemzeti és globális egészségügyi és a egészségügyi politikának és programoknak is.

Érdemes- e szűrni 6 hónapos korban a neuroblasztómát?
Lancet 2008;371(13):1173–1180
Japánban 1984 és 2003 között minden csecsemőt megvizsgáltak (a katecholamin metabolit szintjét nézve a vizeletben), hogy kizárják a neuroblasztómát. 2003-ban az általános szűrést abbahagyták, mert a követési eredmények szerint a daganat okozta halálozás nem csökkent. Ismételt adatfeldolgozás után megállapították, hogy a szűrésen részt vett csoportban, ha 6 hónapos korban végezték a vizsgálatot, több neuroblasztómát diagnosztizáltak és a halálozás is alacsonyabb volt, mint a nem vizsgált csoportban. Tehát a megfelelő időben végzett vizsgálat csökkenti a mortalitást.

A rotavírus elleni vaccináció eredménye
Lancet 2008;371(13):1181–1189
A rotavírus okozta enteritisz leggyakrabban 6–24 hónapos kor között fordul elő. A véletlen besorolásos, kontrollos, kettős vak, 3. fázisú vizsgálat eredményei szerint a két alkalommal adott RIX4414 vaccina adása hatásosan előzte meg a fertőzést. Az immunizáció valószínűleg csökkentené a világszerte nagy számban előforduló rotavírus-fertőzések számát.

Premenstruális szindróma
Lancet 2008; 371:1200–1210
A reporoduktív korú nők nagy része számol be a menstruáció előtti hetekben kisebb-nagyobb panaszokról, amelyek az életvitelt is megnehezíthetik. Súlyosabb premenstruális szindróma (PMS) a nők 5-8 százalékánál fordul elő. A szindrómában szenvedők nagy része egyéb – főleg hangulati – változásról is beszámol (premenstrual dyphoric disorder, PMDD), bár ezeket a tüneteket szomatikus tünetek is követhetik.
A kezelés egyik fő – szerotoninérzékeny – irányvonala a hypothalamus-tobozmirigy-ovarium. A szerotoningátlók adása folyamatosan, illetőleg a luteális fázisban jön szóba. A másik fő vonal, amikor az ovárium ciklikus változása által előidézett hormonális változás áll a középpontban, mint trigger. ekkor Gnrh-analógok és ösztradiol, illetőleg fogamzásgátlók adása jelenthet megoldást.


New England Journal of Medecine – NEJM


Simvastatin ezetimibbel vagy a nélkül? – Familiáris hiperkoleszterinémiában végzett vizsgálat.
NEJM 2008;358(14);1431–1443
A sztatinkezelés kiegészítőjeként adott ezetimib a koleszterin felszívódásának gátlásán keresztül csökkenti az LDL-koleszterin-szintet. A kombinációs terápiával kezelt betegeknél CRP-szint-csökkenést is tapasztaltak. A vizsgálat végpontjaként megjelölt intima-media vastagság tekintetében ezek ellenére sem volt kimutatható különbség a kombinációs, illetve egyszerű sztatinkezelésben részesített betegek között. Az ezetimib antiaterogén hatása tehát, továbbra is kérdéses.

Terhesség alatti elhízás és az egészségügyi ellátórendszer fokozott igénybevétele
NEJM 2008;358(14):1444–1453
Az Egyesült Államokban gyakori a terhesség során fellépő elhízás, mely egyben a nőgyógyászati rizikó növekedéséhez is vezet. Számos vizsgálati szempont alapján találtak magasabb rizikót az elhízott várandósok körében. Összességében ez az állapot megterheli az egészségügyi ellátórendszer magasabb szintjét túl azon, hogy a terhesség kimenetelét is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

A B12-vitamin-metabolizmus cb1D defektusának genetikai háttere
NEJM 2008;358(14):1454–1464
A nemrég azonosított, MMADHC-nek elnevezett gén mutációi idézhetik elő a B12-vitamin anyagcserezavarának cb1D típusát, amely a szervezet multiszisztémás károsodásához vezet. Az izolált homociszteinuriával vagy metil-malonsavuriával társuló megbetegedésnek három biokémiai megjelenési formája ismert. Ezek mindegyike a fenti gén több mutációjának is következménye lehet.

Helyi imiquimod kezelés vulvalis intraepithelialis neoplasiában
NEJM 2008; 358(14):1465–1473
A vulva intraepithelialis neoplasiájának (VIN) kezelésében szükség van a sebészi megoldás alternatívájaként további terápiás lehetőségekre. Az 5 százalékos imiquiod-krém immunmodulátor hatású és 16 heti rendszeres alkalmazása szignifikánsan csökkentette az elváltozás méretét, a HPV-fertőzöttség gyakoriságát, enyhítette a klinikai tüneteket, továbbá javította a szöveti immmunológiai státuszt és a szövettani képet. Ezek alapján, a lokális imiquiod-kezelés hatékony terápiás alternatíva lehet VIN esetén.

Atopiás dermatitis
NEJM 2008;358(14):1483–1494
Az ekcéma igen gyakori bőrbetegség, amely gyakran társul más allergiás betegségekkel, például asztmával vagy szénanáthával. A bőrjelenségek az életkor függvényében változnak és ezek alapján három stádium különíthető el. Csecsemőkorban az első ekcémás léziók jellemzően az orcákon vagy a fejbőrön láthatók és a terjedés során foltos megjelenésűvé válnak. Gyermekkorban jellemzően a hajlatok és a végtagok hátsó felszíne érintett. Serdülő- és felnőttkorban lichenszerű plakkok jelennek meg a hajlatokban, a fejen és az arcon. A viszketés mindvégig jellemző tünet.


Journal of American Medical Association (JAMA)


A rimonabant hatása az atherosclerosis progressziójára elhízott betegek körében
JAMA 2008;299(13):1547–1560
A cannabinoid 1-es típusú receptorait szelektíven gátló rimonabant metabolikus hatása a testsúlycsökkenés. Vizsgálták, hogy képes-e csökkenteni a koronária sclerosis progresszióját a elhízott, metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél. Közvetlen hatást nem sikerült kimutatni, de további vizsgálatok végzése indokolt.

Pioglitazon és glimepirid összehasonlítása a koszorúér-betegség előmenetelének szempontjából
JAMA 2008;299(13):1561–1573.
Az orális antidiabetikus kezelési protokollok közül, egyikről sem bizonyított, hogy lassítaná a koronária-meszesedés progresszióját. A vizsgálat az inzulin szekréciót serkentő glimepiridet és az inzulinérzékenyítő pioglitazont hasonlítja össze ebben a vonatkozásban 2-es típusú diabéteszes betegekben. A pioglitazon-kezelés szignifikánsan lassította a koronária-meszesedés súlyosbodását a glimepiridhez képest.

Génexpressziós jellegzetességek és a klinikopatológiai megjelenés szerepe az emlőrák individuális terápiájának kialakításában
JAMA 2008;299(13):1574–1587
A vizsgálat meggyőző bizonyítékokat szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a génexpresszió jellegzetességei meghatározók az emlőrák kimenetelét illetően. A klinikai és patológiai rizikófaktorokon túlmenően, a rizikóbecslésbe való bevonásuk jobb közelítést tesz lehetővé a prognózis becslésekor, a kezelést pedig, tovább individualizálhatja.


Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés