hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A világ legnagyobb vakcinagyártója Budapestre helyezte kelet-európai bázisát

Átképzéssel és átszervezéssel reagál a válságra

„Válság idején nekünk is stratégiai változtatásokra van szükségünk annak érdekében, hogy optimalizáljuk erőforrásainkat.” – nyilatkozta Frédéric Ollier vezérigazgató a sanofi-aventis/Chinoin logisztikai beruházásának kapcsán. A nagytétényi invesztíciónak és a technológiai újításnak köszönhetően a gyógyszeripari vállalat számos alkalmazottját megtarthatja, akiket más munkakörben foglalkoztatnak tovább. A fejlesztéssel ezentúl Magyarországon termelik majd nyolc közép-kelet európai ország számára a vakcinákat.

A gazdasági válság hatására hazánkban is számos nemzetközi nagyvállalat volt kénytelen tömeges leépítéseket bejelenteni. Annak ellenére, hogy gazdasági szakemberek a kutatás-fejlesztés-intenzív iparágakban látják a kitörési lehetőséget, a gyógyszeripar szereplőinek is stratégiai lépéseket kell tenniük azért, hogy munkatársaikat továbbra is foglalkoztatni tudják.
A sanofi-aventis/Chinoin átszervezéssel reagál, melynek részeként épült fel budapesti Logisztikai és Disztribúciós Központjának megújult és kibővített oltóanyag platformja.
„Jelentős fejlesztéseket kellett végrehajtanunk, hiszen a vakcinák kényes termékek, amelyeket csak kettő és nyolc fok között szabad tárolni és a logisztikai központba való érkezéstől a vevőkhöz történő szállításig mindössze egy órát lehetnek hűtés nélküli térben” – mondta Engelleiter Zoltán, a Disztribúciós Központ igazgatója.
A fejlesztéssel a sanofi-aventis vakcina ágazata, a világelső sanofi pasteur kelet-európai disztribúciós bázisa Budapestre került, mely így nyolc közép-kelet európai ország – Románia, Bulgária, Szlovákia, Csehország, Szlovénia és a balti államok – vakcinaellátását biztosítja. „Amellett, hogy a fejlesztés nagyban segíti a magyarországi disztribúciós tevékenység kiterjesztését és fenntartását, ezentúl az egész régióba gyorsabban juthat el az oltóanyag, mely a járvánnyal sújtott időben stratégiai jelentőséggel bír.” – mondta Frédéric Ollier.
Annak érdekében, hogy Magyarországon jöhessen létre az új vakcinaközpont, a meglévő hűtőkapacitás kiterjesztésén túl az átcsomagoló területet is bővíteni kellett, hiszen minden egyes dobozt át kell csomagolni a fogadó ország nyelve szerint. A vállalat több munkatársa már átképzésben részesült, hogy alkalmas legyen az új, 1000 négyzetméteres hidegkamrához kapcsolódó feladatok ellátásra. 
A sanofi-aventis/Chinoin budapesti Logisztikai és Disztribúciós Központja a magyar gazdaság és export számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a vakcinák mellett az Oroszországba és volt tagállamaiba, valamint a Távol-Keletre exportált gyógyszerkészítmények száma meghaladja az évi 200 millió dobozt, ami a számosságát tekintve több, mint a teljes magyar gyógyszerforgalom kétharmada.
A sanofi pasteur a sanofi-aventis csoport vakcina üzletága, amely világelső az oltóanyagok piacán. A csoport csak a vakcinához kötődő kutatásokra naponta átlagosan több mint 1 millió dollárt költ. Az évente előállított, mintegy 1 milliárd adag vakcina több mint 500 millió ember immunizálásához elegendő. A vállalat az oltóanyagok legszélesebb palettájával rendelkezik, amelyek 20 bakteriális és vírusos betegség, többek között influenza, szamárköhögés, diftéria, hastífusz, járványos gyermekbénulás, vagy éppen mumpsz ellen nyújtnak védelmet.

A sanofi-aventis/Chinoin sajtóközleménye

cimkék

hirdetés

Könyveink