hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A veszélyhelyzet veszélyei

Ha összeomlik az egészségügy, veszélyhelyzet hirdethető. Az origo.hu elemezte a salátatörvény idevágó cikkelyét. 

A Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosítás szerint az egészségügyben elrendelhető a veszélyhelyzet katasztrófa nélkül is, miniszteri mérlegelés alapján. Ekkor az orvosok, ápolók átvezényelhetők bárhová az országba, ahol éppen hiány van belőlük – írja az origo.hu.

Szakmai körökben attól tartanak, hogy az egyre súlyosabb szakemberhiányt próbálja majd a kormány jogi eszközökkel ideig-óráig kezelni, és csupán ezt a célt szolgálja a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent egészségügyi törvénymódosító-csomag. Ez lehetővé teszi – a még csak tervezett alkotmánymódosítás szóhasználatát átvéve – az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését – írja a hírportál munkatársa. 

Ezt a fenti feltételezést erősíti, hogy a Balog Zoltán humánminiszter által benyújtott törvénycsomag erre a részre vonatkozó indoklása szinte ki is mondja, mi szükség volt az amúgy különleges jogrendi időszakokban – például rendkívüli vagy szükségállapot – esetén jelenleg is alkalmazható egészségügyi válsághelyzet mellett egy új kategória, a veszélyhelyzet bevezetésére.

Az elemző írás folytatódik az origo.hu-n.

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink