hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A vérzékenyek megijedtek

A gyógyszerkassza előírt megtakarításaival kapcsolatban csütörtökön tájékoztatót tartott a hemofíliás betegek egyesülete is. Az örökletes vérzékenységben szenvedők attól tartanak, hogy csökkentik gyógyszereik mennyiségét.

A hemofíliások kezelésére használt VIII-as és IX-es faktort évek óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vásárolja központi közbeszerzés révén. Erre a célra évek óta 10 milliárd forintot fordít az OEP.

Sokféle vérzékenység létezik, mondta a tájékoztatón Varga Gábor, adataik szerint 2700 beteg küzd kisebb nagyobb mértékű véralvadási problémákkal. A hemofíliások száma ezerre tehető, közülük nagyjából minden második számít súlyos betegnek.

A tudomány mai állása szerint - fejtette ki az egyesületi elnök, aki maga is küzd e kórral – a vérfaktorok segítségével megelőzhető az állapotromlás, a fiatalok nem járnak úgy mint idősebb betegtársaik, akik izületeik folyamatos bevérzése miatt mozgásképtelen rokkanttá váltak.

A vérzékenyek megijedtek, rajtuk csattan majd a takarékosság ostora, azt viszont elismerik, lehetne spórolni, ezzel kapcsolatos javaslataikat már évekkel ezelőtt eljuttatták az OEP-hez. Furcsállják például, hogy a vérfaktort előállító majd összes cégtől vásárolnak kisebb mennyiséget, s mindig csak egy évre. Holott szerintük jobb árat lehetne elérni, ha hosszabb időre, nagyobb tételben történne a beszerzés.

Horváth Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés