hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

„A versírás számomra út a kiégés ellen”

Talán a kívülállók nem is gondolnak bele, de egy orvosnak úgy kell dolgoznia, hogy döntéseiben végső soron mindig egyedül marad – mondja Fischer László kecskeméti háziorvos, akit a BAON választott a hét emberének.

1982-es szakvizsgája óta ugyanabban a kecskeméti, árpádvárosi praxisban gyógyít, jelenleg közel ezer gyermek tartozik hozzá. Sok régi, ma már felnőtt páciense más körzetből hozzá íratja át gyermekét, annyira bíznak szaktudásában.

Fischer Lászlót tudásszomja mindig újabb feladatok felé vitte. Negyvenöt éves korától úgy érezte, a testi betegségek kezelése mellett fontos kutatni a bajok lelki eredetét is, hiszen a tünetek hátterében sokszor nem fertőzés, anatómiai rendellenesség, hanem konfliktus, trauma áll. Meglátása szerint „főleg a városokban szétestek a többgenerációs nagycsaládok, a szülők egyedül maradnak problémáikkal, a feszültségek otthon felhalmozódnak és ilyenkor sajnos a gyerekeken ütköznek ki, emiatt gyakran agresszívak lesznek vagy szoronganak, bepisilnek”. Elvégzett egy pszichoterapeuta, egy autógén tréning és egy gyermek-, serdülő- és várandós relaxációs képzést, emellett kitanulta a veszteség- vagy gyászkezelés módszerét is, mindezeket az ismereteket a gyakorlatban is alkalmazza. És hogy soha ne unatkozzon, szép fokozatosan Kecskemét összes sérült, hivatalosan speciális nevelési igényűnek nevezett gyermekének iskolaorvosává is vált.
Verseket serdülőkorában is írt, de azok a fiókban maradtak, mint tréfásan megjegyzi: „pont odavalóak”. Ugyanakkor két éve átszakadt benne egy gát. „Talán a kívülállók nem is gondolnak bele, de egy orvosnak úgy kell a hétköznapokban dolgoznia, mintha neki nem lennének családi gondjai, betegségei, és nem kellene megküzdenie a nagy felelősséggel, azzal, hogy döntéseiben végső soron mindig egyedül marad. A problémák elfojtása nálam a versírással feloldódik, ez számomra út a kiégés ellen, egyben önmagam nyílt vállalása” – vallja Fischer László. Úton és Bácska gyermeke című kötetei magánkiadásban már megjelentek, gyermekversei Kéz a kézben címmel, a sérült gyerekek rajzaival pedig nemrég szintén nyomdába került – olvasható a baon.hu-n.

 

(forrás: Petőfi Népe)
hirdetés

Könyveink