hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A vegyi anyagok eltolhatják a nemek arányát

A közeli vegyiüzemek szennyezése állhat annak hátterében, hogy egy kanadai indiánrezervátumban jóval több lány születik mint fiú.

Kanadában Ontario állam déli részén található a Chemical Valley-nak (Vegyi-völgy) nevezett iparvidék. A térségben járva minden felé vegyi üzemek találhatóak, a levegőben folyamatosan érződik az ipari tevékenységgel járó kénes záptojás-, esetleg gázolajszag. A területen lévő indiánrezervátumban szinte csak lányokat lehet látni. Ennek oka, hogy az elmúlt 15 évben feltehetően a környezet elszennyeződése miatt egyre kevesebb fiú született. 1993 és 2003 között folyamatosan csökkent a fiúk aránya, 2003-ban már minden megszületett kisfiúra két lány jutott.
Becslések szerint az USA-ban, illetve Japánban 1970 és 2002 között mintegy 130 ezerrel kevesebb fiú született a várható értékhez képest. Bár ez a hiány a születések számához viszonyítva nem túl magas, de statisztikailag szignifikáns. A tanulmány szerzői több feltételezést is megfogalmaztak arról, hogy miért csökkent a fiúk  aránya Felmerült, hogy a mindennapi stressz, vagy a gyerekvállalás időpontjának kitolódása lehet az ok, de legvalószínűbbnek a környezeti szennyezések hatása tűnik.

Kanadában, Ontario állam déli részén található a Chemical Valley-nak (Vegyi-völgy) nevezett iparvidék. A térségben járva minden felé vegyiüzemek találhatóak, a levegőben folyamatosan érződik az ipari tevékenységgel járó kénes záptojás-, esetleg gázolajszag. A területen lévő indiánrezervátumban szinte csak lányokat lehet látni. Ennek oka, hogy az elmúlt 15 évben feltehetően a környezet elszennyeződése miatt egyre kevesebb fiú született. Egy vizsgálat szerint 1993 és 2003 között folyamatosan csökkent a fiúk aránya, és 2003-ban már minden megszületett kisfiúra két lány jutott.

A jelenség nem korlátozódik a kis rezervátumra. Becslések szerint az USA-ban, illetve Japánban 1970 és 2002 között mintegy 130 ezerrel kevesebb fiú született a várható értékhez képest. Bár ez a hiány a születések számához viszonyítva nem túl magas, de statisztikailag szignifikáns. A tanulmány szerzői több feltételezést is megfogalmaztak arról, hogy miért csökkent a fiúk  aránya. Felmerült, hogy a mindennapi stressz, vagy a gyerekvállalás időpontjának kitolódása lehet az ok, de legvalószínűbbnek a környezeti szennyezések hatása tűnik.

(forrás: Tudatos Vásárló)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink