hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A városlakó patkányoknál is gyakoriak a multirezisztens kórokozók

A PharmaOnline szerint a városlakó patkányok döntő hányada multirezisztens kórokozókkal fertőzött, ilyen módon jelentős közegészségügyi veszélyt hordoz.

Nem csak az embereket fertőzik meg multirezisztens kórokozók

Az antimikrobiális rezisztencia, azaz a különféle kórokozók gyógyszeres terápiákkal szemben ellenállóvá válása egyre inkább fenyegető közegészségügyi probléma. Az antibiotikumok mellett a vírusok, a gombák és a protozoonok elleni szerek területén is aggodalomra okot adóan terjed a rezisztencia. A rezisztencia jelentette fenyegetés valós, mindezt alátámasztja az, hogy világszerte évente mintegy 700 000 ember veszti életét rezisztens kórokozók okozta infekciók miatt, amelyek az Európai Unióban is évente 25 000 ember életét követelik. A multirezisztens kórokozók azonban nem csak humán vonatkozásban jelentenek hatalmas veszélyt.

Egy az Eurosurveillance folyóiratban megjelent tanulmány alapján a több antimikrobiális szerrel szemben rezisztenciát mutató kórokozók a városi patkányok körében is széles körben elterjedtek.

A városlakó patkányok mikrobái

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A patkányok szívesen választanak olyan élőhelyet, ami az ember által lakott területekhez közel található. A csatornahálózatokban, sőt a nagyvárosok frekventáltabb helyein való felbukkanásuk sem ritka. A Bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatói 62 olyan vándorpatkányt (Rattus norvegicus) vizsgáltak meg, amiket a Karlsplatz-on és a bécsi Duna-parton találtak. Megjegyzendő, hogy míg a Karlsplatz az osztrák főváros turisták által kedvelt és látogatott helyei közé tartozik, addig a Duna-parton jellemzően hajléktalanok élnek, írja a PharmaOnline.  

Multirezisztens kórokozókkal teli patkányok

A bécsi kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy a patkányok többsége multirezisztens kórokozókkal fertőzött. A megvizsgált 62 patkányból 9 egyednél 8 multirezisztens Escherichia coli és 2 a rettegett, NDM-1 rezisztenciával leírható, több antibiotikummal szemben is ellenálló Enterobacter törzset mutattak ki. Kilenc Enterobacter-izolátum tartalmazta a CTX-M-gént, 1 az ampC-gént, amik a béta-laktámokkal szembeni rezisztencia megtestesítői. Harminchét patkánynál (59,6 százalék) meticillin-rezisztens Staphylococcus-t mutattak ki.

A patkányok mint veszélyforrások

A rágcsálók egyértelműen a multirezisztens kórokozók potenciális átvivői. A leginkább veszélyeztettek ebből a szempontból a hajléktalanok, akik közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a patkányokkal, mint a turisták. Az, hogy mindez milyen gyakran és milyen jellegű infekciókhoz vezet/vezethet, jelen pillanatig nem ismert, nem számszerűsített.

Az európai városok jelentős része sajnálatos módon patkányokkal „szennyezett”. Míg a multirezisztens Enterobacter fajokkal fertőzött patkányok aránya Bécsben 14,5 százalék, addig az Berlinben 13,6, Hongkongban pedig 13,9 %. A görög kikötővárosban, Pireuszban magas, 61,5 százalékos a multirezisztens Enterobacterrel fertőzött patkányok aránya, ellenben a kanadai Vancouver-ben az „csak” 6,5 százalék.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink