hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A várandóssági túlsúly veszélyei

Néhány éve még szó sem volt a graviditás alatti hízás veszélyeiről, ma már az orvostudomány azt is számon tartja, hogy milyen problémákat okozhat a várandósság alatti túlsúly. A femcafe.hu készített összeállítást a témában.

Ha az anya testtömeg-indexe magasabb a normálisnál, a gyermek esetében nagyobb a kockázat a nyitott gerinc, különféle agyi rendellenességek vagy emésztőrendszeri problémák, valamint a halva születés előfordulására. Emellett az elhízott anyák gyermekeinek 15%-a 4 éves korára már szintén elhízott – derül ki a femcafe.hu cikkéből.

Az anyai szövődmények elsősorban császármetszés, terhesség alatt vérnyomás emelkedés, terhességi cukorbetegség, terhességi toxikózis lehetnek, illetve ezeknek a problémáknak a kialakulásában szerepet játszhat a túlzott hízás graviditás idején. Amennyiben az első terhesség előtt az anyai BMI normális, a második terhesség előtt viszont az anya már elhízott, 3-szoros a rizikója a cukorbetegség kialakulásának. Még több rizikóval kell számolniuk azoknak a nőknek, akiknek a két terhesség között a testtömeg indexük 3, vagy több egységgel gyarapodott.

A megelőzés szempontjából kiemelten fontos időszak a várandósság előtti néhány hónap. A gyermekvállalás előtt mindenképpen érdemes rendezni a testsúly- és testösszetétel eltéréseket – legyen szó akár súlyfeleslegről, akár alultápláltságról-, hiszen így az egészségügyi előnyök mellett a vágyott terhesség létrejöttére is nagyobb az esély. A második ilyen időszak a két gyermek születése közti szakaszra tehető”– tájékoztatott Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, a femcafe.hu által megkérdezett szakértő. aki azt is hozzátette, hogy érdemes a szülés utáni 3-12. hónapban megszabadulni a súlytöbblettől.

Azt, hogy mennyit hízhat egy kismama terhesség alatt, elsősorban a várandósság előtti testtömeg-indexe (BMI) határozza meg. Ha a testtömeg indexe alapján az alultáplált kategóriába tartozik, akkor akár 14-20 kg súlygyarapodás is megengedett, hiszen a szervezet így próbálja a számára kedvező testsúlyt kialakítani a szüléshez. Ha a BMI normális, 12,5-17,5 kg a még elfogadható súlygyarapodás. Ha a leendő anyuka a túlsúlyos tartományban van, 7,5-12,5 kg a javasolt hízás, az elhízott kategóriában viszont maximum 5,5-10 kg súlygyarapodás ajánlott, e fölé semmiféleképpen nem érdemes menni.

(forrás: Fem Cafe)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink