hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A valódi támogatást nem pótolja az inkubátor

Szakemberek szerint a babamentő inkubátor nem a csecsemőgyilkosságok ellenszere, alkalmazásuk több jogi aggályt is felvet – írja a 168óra.

Kapcsolódó cikkek

Az első hazai inkubátort a fővárosi Schöpf-Merei Kórház bejáratánál helyezték el 1996-ban. Azóta 29 további inkubátort rendszeresítettek különböző kórházakhoz, ebből három a fővárosban található – olvasható a 168óra összeállításában. Évente 3 és 8 közötti gyermekekről mond le ilyen formában az édesanyja. Az újszülött inkubátorban hagyása automatikus hozzájárulást jelent ahhoz, hogy a gyermek örökbe adható legyen, ha a vér szerinti szülő 6 héten belül nem jelentkezik.  Ha igazolni tudja, hogy az újszülött az övé, visszakaphatja, megfelelő feltételek esetén. Németországban a babdobozokban hagyott gyerek egynegyede visszakerül a családjába, nálunk eddig nem tudható, jelentkezett-e valaki az elmúlt 20 évben a gyerekért.

Ez a lehetőség megsérti az újszülöttek jogát, mert nem tudják kik ők, honnan származnak, a krízisben lévő várandós nők nem kapnak megfelelő támogatást, amivel a tragédiák megelőzhetők lennének. A program éppen arra bíztatja a bajban lévő várandóst, hogy titokban hordja ki a gyereket, titokban, segítség nélkül szülje meg, és ne fedje fel maga és családja adatait, ne kérjen segítséget.

Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember szerint viszont az inkubátorprogram súlyos gyermek, nő- és családjogi probléma és nem lenne szabad működtetni.

Ombudsman is vizsgálta a kérdést. A korábbi biztos, Szabó Máté készített beszámolót és fordult az emberi erőforrás miniszterhez egy olyan munkacsoport létrehozását javasolva, amely a válsághelyzetbe került várandós nők segítésének és a gyermekelhagyás csökkentésének lehetőségeit vizsgálná. A vizsgálat kiderítette, hogy a nagyvárosi kórházak előtt elhelyezett inkubátorok létezéséről véletlenszerűen, esetleg csak alapos keresés után szerezhet tudomást a válsághelyzetben lévő állapotos nő vagy hozzátartozója. Emellett hiányoznak a névtelenül igénybe vehető segélyvonalak, hiányos az elérhető segítségről szóló tájékoztatás, és ez veszélyezteti az élethez, emberi méltósághoz, valamint az egészséghez való jogok érvényesülését.

Noha a vizsgálat évekkel ezelőtt zajlott, mindeddig semmiféle lépés nem történt annak érdekében, hogy kevesebb legyen a nem kívánt terhesség, az elhagyott gyerek, miközben minden évben csökken a megszületett gyerekek száma.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink