hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

A türelem próbája: újra nőttek a kórházi várólisták

Döbbenetesnek tartja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi szakmapolitikáért felelős helyettes államtitkára, hogy az előd minisztérium májusban készült éves jelentéséből kimaradt az emberi erőforrás helyzetének értékelése.

Cserháti Péter a tanulmányt értékelve – amely a múlt héten került az Országgyűlés egészségügyi bizottsága elé – a kritikus szakorvos- és szakdolgozóhiány miatt ezt nagy hibának tartja. Az ágazat új irányítóinak első feladatai között lesz a szakember-ellátottság feltérképezése. Jelenleg nincs adat arra, hogy például hány aktív orvos dolgozik, s azt sem tudják, az egyes szakterületeken hányan gyógyítanak.

A helyettes államtitkár a jelentés alapján arról is beszámolt, hogy 2009 decemberében a korábbi évhez viszonyítva tízezerrel, 22 ezerre nőtt a kórházakban műtétre várakozók száma. A legtöbbet a gerincstabilizációs beavatkozásokra kell várniuk a betegeknek. Az egyes intézmények között jelentős a szórás; a várakozási idő az Országos Gerincgyógyászati Központban a leghosszabb: három év. Jelentősen, 52-ről 90 napra nőtt a várakozás a szürkehályogműtétekre. A tervezhető kardiológiai beavatkozásokra negyven napot kell várni, pedig a szív- és érrendszeri betegségekből fakadó halálozást tekintve vezető helyen állunk a világon. A szakrendelői ellátásban is négy héttel többet kell várakozni például a kardiológiai, a fejlődésneurológiai, a fogszabályozási szakrendelésekre, a tervezhető MRI diagnosztikai vizsgálatra, mint korábban.

A megnőtt várólisták fő oka a kórházak teljesítményeit korlátozó szabályozás. Az ágazat korábbi vezetője által készített tanulmányban azonban felhívták a figyelmet: célszerű lehet annak tisztázása, nem növeli-e a várakozási időt, hogy az egyes intézményekre jutó beavatkozási mennyiségből bizonyos orvosok többet hasítanak ki, míg másoknak nem jut lehetőség. A betegek orvosválasztási jogára hivatkozva több helyen egyéni pacientúrát tartanak fenn, saját időbeosztással, így a várakozási idő az orvos elfoglaltságától is függ – állapítja meg a jelentés.

Nógrádi Tóth Erzsébet
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink