2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A Turbuhaler® használata az asszisztens szemével

Fazekas Sándor Zoltánné

pulmonológus-allergológus szakasszisztens

Tüdőgondozó, Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet, Budapest

 

58 éves nőbetegünk esetét mutatom be: jelenleg is aktív keresőként szellemi és fizika munkát végez, de a fizikai terhelést nehezen viseli. Tüdőgondozónkban több hónapja tartó köhögés, fulladás miatt háziorvosa beutalójával érkezett 2001-ben kivizsgálás céljából. A beteg 20 éves kora óta dohányzik, jelenleg már csak napi 10 szál elszívásánál tart.

Jelenlegi státusz:

A beteg kachexiás alkat (156 cm, 48 kg), terhelést nem bírja, fullad. Fizikálisan: gyengült légzési hang hallható.

Mellkasröntgenén mélyen álló rekeszek, szegényes tüdőrajzolat ábrázolódott, a szív normális állású. Kóros radiológiai jel nem látható.

Légzésfunkció: Igen súlyos obstruktív ventillációs zavar. A vizsgálat részben technikai okból, részben klinikai állapota miatt korlátozott értékű.

FVC: 1,47 l (57,9%), FEV1: 0,48 l (22,4%), FEV1/FVC: 32,49.

pO2: 87%, Pulzus: 102/min.

Az orvos által alkalmazott terápia: Tiotropium bromid + formoterol.

Az asszisztens tapasztalatai: Már a spirometria elvégzése a beteg légzési állapota miatt komoly gondot okozott, nem volt megfelelő idejű a kilégzés. Az eszközhasználat betanítása során a Handihaler alkalmazása viszonylag könnyen ment, a beteg elfogadta, megértette az eszköz használatát. Az Aerolizer használatát nehezen sajátította el, idegenkedett tőle. Gyakorlás után a beteget ismertető anyaggal elláttuk, telefonos elérhetőségeinket megadtuk.

1 hónap múlva a kontrollra megbeszélés szerint érkezett. Ekkor a beteg továbbra is dohányzott, terhelésre változatlanul fulladt. A Handihalert jól használta, de az Aerolizerrel szembeni fenntartásai továbbra is megvoltak, ezért nem is alkalmazta minden nap. Megbeszéltük, hogy tartós hatást csak rendszeres használat során várhat.

A betegnek elmondtuk, hogy állapota miatt szükséges lenne az életmódváltás. Felajánlottuk, hogy részt vehet a csoportos dohányzásleszokást segítő programban. Részletesen megbeszéltük dohányzása káros hatásait, ezt CO-méréssel is alátámasztottuk. Mivel a beteg „szeret dohányozni”, előrehaladott COPD-je ellenére sem hajlandó elhagyni azt.

3 hónap múlva kontrollvizsgálatra visszavártuk. Ekkor a beteg elmondta, hogy a formoterolt egyáltalán nem használja, zavarja az íze, sok por marad a nyelvén.

Továbbra is fullad, a terhelést nem bírja, dohányzási szokásai nem változtak. Légzésfunkciós paraméterei jelentősen beszűkültek voltak, szinte megegyeztek az első vizsgálatokon mért értékekkel.

Ekkor próbáltuk megkeresni a megfelelő inhalációs eszközt. Először spray használatára váltottunk.

Az eszközhasználat a következő nehézségekbe ütközött:

A beteg nehezen tudta koordinálni a légzését a gyógyszer beszívásával. Kezének remegése az eszköz helyes fogása során is gondot okozott. A spray használatának elsajátítása rendkívül időigényes volt, többszöri korrekciót, sok gyakorlást igényelt.

1 hónap múlva kontrollra visszarendeltük. Ekkor elmondta, hogy továbbra is fullad. A sprayt nem használta rendszeresen, mert úgy érzi, ”a nyelvén marad” a gyógyszer. Fulladása miatt 5 másodpercig sem tudja a levegőt benntartani. A spray alkalmazása óta lábát ”húzza a görcs”. CAT-értéke 29 pont, mMRC-pontszáma 3. Légzésfunkciós paraméterei továbbra is súlyos obstrukciót mutattak.

Fizikálisan: Gyengült légzési hang. Mellkasröntgenén emfizémás mellkas, lekerekített szinuszok, a szív normál állású, parenchymás árnyék nincs.

Mivel a spray használata sem hozta meg a várt eredményt, ezért formoterol/budesonid Turbuhaler® használatára tanítottuk meg a beteget. A betanítást követően a gyógyszer megfelelő belélegzése után 10 perccel ismételt spirometriát végeztünk. A beteg légzésfunkciós paraméterei javultak. Felhívtuk figyelmét a szájöblítés fontosságára, és elláttuk 1 havi gyógyszerrel.

1 hónap elteltével a beteg elmondta, hogy a légzése javult, ”vannak már jobb napjaim, jobban érzem magam”, de a terhelést továbbra sem bírja, ezért nem is terheli magát. A dohányzási szokásai változatlanok. Javuló légzésfunkciós értékek mellett továbbra is súlyos obstrukciót mutat, CAT: 24.

Az eszköz használatának ellenőrzése alkalmával azt tapasztaltuk, hogy a beteg súlyos fulladása ellenére a belégzőszerét biztonságosan, jól használta. A gyógyszer 2 percen belül jelentkező hörgőtágító hatása gyorsan csökkentette a nehézlégzést. Ennek tudata jelentősen javította a beteg önbizalmát. Inhalációs eszközeit betegünk végre elfogadta gyógyszerként, sikerült számára megtalálni az optimális kombinációt. A folyamatos kontroll, a kitartó felvilágosító munka meghozta a várva várt eredményt.

A szakasszisztens feladata az eszközhasználat betanítása. A Turbuhaler® könnyen betanítható, használata egyszerű. A beteg saját maga ellenőrizni tudja a számláló segítségével a megfelelő gyógyszeradagolást. A betöltéskor hallható hangjelzés is segít. Már az első alkalommal megkedvelik a betegek. A betanításhoz rendelkezésre álló gyakorlósíp a beszívás technikáját megérezteti a használójával. Szükség esetén a síp otthon is rendelkezésre áll, ezzel is növelve a használat megbízhatóságát.

Én ezért szeretem ezt az eszközt betanítani. A Turbuhaler®-t a betegek is szívesen, biztonságosan használják.

 

PESY2664HU20161115
Lezárás dátuma: 2016.11.15.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Ajánlott cikkeink

Új díjra pályázhatnak

Az egészségértés azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire értjük az egészségügyi információkat. Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak e területen, derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) támogatásával végzett kutatásból is. (x)

Könyveink