hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A tüdőrákosok negyven százaléka nem dohányos

Egy tüdőrákos fiatalasszony hosszú kálváriáját  idézi a Népszabadság: mivel sosem dohányzott, orvosai sokáig nem gondoltak daganatra.

Ma világszerte többen halnak meg e betegségben, mint bármely más rákformában – emlékeztet a lap az eset kapcsán, melyet New Scientist alapján idéz fel. A legfontosabb kockázat, ha valaki cigarettázik. Ám előfordul, nem is ritkán, hogy a tüdőrák a nem dohányos embert is megtámadja. Az Egyesült Államokban a betegek 17,5 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Magyarországon évente nyolc-kilenc ezer tüdődaganatot diagnosztizálnak, ezek között körülbelül 40 százalék nem dohányos – mondta a Népszabadságnak dr. Juhász Erzsébet tüdőgyógyász főorvos (a passzív dohányosokról nincs adat).

Az említett beteg első panasza állandó mellkasi fájdalom és köhögés volt. Többféle vizsgálat történt, de még három évnek kellett eltelnie, hogy az orvosok megállapítsák, előrehaladott tüdőrákkal állnak szemben. Ráadásul ekkor az onkológus azt mondta, ebben a stádiumban már a legkorszerűbb, úgynevezett célzott daganatkezelésnek nincs értelme.

A nő nem nyugodott bele, addig keresett újabb orvost, mígnem egy onkológus elvégeztette a molekuláris diagnosztikát, aminek alapján célzott daganatkezelést kezdtek. Ezzel a szakember szerint a betegség éppúgy karbantartható, mint a cukorbaj, vagy bizonyos szívbetegségek. A beteg első tünetei 8 éve jelentkeztek, a diagnózis óta pedig öt év telt el – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés