hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A trachomától a YAG-lézerig

Száz év szemészete

A százéves Magyar Szemorvostársaság június 3–5. között a Magyar Tudományos Akadémián tartotta jubileumi kongresszusát, igen nagy sikerrel: több mint 500 résztvevő, 49 előadás (közülük 20 külföldi), 9 díj, 33 díjazott. A magyar szemészet világszínvonalú, ám nem éppen elismert: nálunk az optikus alkalmaz szemészt, és nem fordítva. Németh János professzorral, a Társaság főtitkárával beszélgettünk.

Harminc vezető magyar szemész a társaság lapjának százéves jubileumi számában jelentette be egyesülési szándékát, amelyet meg is valósított. A felhívásban többek között ez állt: „A democratikus organisatio, remélem, lehetségessé fogja tenni, hogy a tudományos, társadalmi és hazafias cél érdekében valamennyien egyesüljünk!” Összevethető-e a száz évvel ezelőtti és a mai szemészet?

– Sok mindent már akkoriban is tudtak. Például alapjaiban ismerték majd mindegyik szembetegséget. Természetesen más volt a kórságok megoszlása. Döntő többségük fertőző betegség volt, és nem csak trachoma – bár megjegyzendő, hogy az akkori „trianoni” határokon belül összesen 8 trachoma-kórház működött 132 ággyal. Ezenkívül rengeteg volt a szemszövődmény, többek között a himlő, a luesz, a tbc és a gonorrhoea következtében. Érdekes a vaksági okok százalékos megoszlása: ebben a trachoma 6,6 százalék, a blenorrhoea neonatorum 6, de a himlő is 5 százalék volt. A glaukóma morbiditása viszont száz év alatt alig változott.

A vakság vezető okai azonban igen.

– Ma Magyarországon a látásvesztés legfőbb oka és legnagyobb problémája az időskori makuladegeneráció. Ez – hasonlóan a nyugati adatokhoz – a vakság 2 százalékáért felelős. Ennek a betegségnek nem ismerjük pontosan az okát. Feltételezik, de nem bizonyították a környezeti ártalmak etiológiai szerepét. Gyógyítása sem megoldott. Csak az esetek 15 százalékát kitevő „nedves” típusú degenerációnál értünk el (rész)eredményeket, főleg a fotodinámiás effektusnak köszönhetően.

A „laikus” orvos erről az eljárásról nem sokat tud.

– Lényege, hogy infúzióban speciális gyógyszert juttatunk a makula, azaz az éleslátás mögötti kóros erekbe, majd lézersugarat irányítunk oda. Az áthatol, nem bántja a retinát, de kölcsönhatásba lép a gyógyszerrel, és így elzárja a kóros ereket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés