hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

A tisztaság ára: asztma, allergia

Szupertiszta laboratóriumi körülmények között tartott egerek helyett természetes környezetben élő társaikkal végeztek kísérleteket a Nottinghami Egyetem munkatársai. Kiderült: a tetűkkel élő rágcsálóknak sokkal jobb az immunrendszere.

Megerősítették a kutatások azt az elképzelést, hogy amennyiben az immunrendszert nem éri kellő mennyiségű hatás a gyermekkorban, később kiszolgáltatottabb lesz a szervezet. Ezzel a tisztaság-hipotézis néven ismert elméletből következő megállapítás – hogy az asztma és az allergia összefüggésbe hozható a szűk gyermeki környezet napjainkra jellemző tisztaságával – is megalapozottabbá vált.
Az emlősök immunológiai folyamataival kapcsolatos ismereteink nagyrészt olyan rágcsálókkal végzett kísérletekből származnak, amelyeket patogénektől és stressztől mentes környezetben tartunk a laboratóriumban – magyarázza kutatásuk kiindulópontját dr. Janette Bradley. Ezért aztán „vad” egereket fogtak, olyanokat, amelyek addigi életét jelentős számú élősködő nehezítette. A tetűvel (Polyplax serrata) alaposan elárasztott példányok immunrendszerét kiegyensúlyozottabb működés jellemezte, mint a tisztábbakét. A tetűmentes egyedek immunrendszere sokkal könnyebben válaszolt a környezeti hatásokra akut reakcióval, mint a parazitákat hordozóké. A kutatók feltételezése szerint a vér szívásakor az élősködők nedveivel olyan anyagok juthatnak a gazdaszervezetbe, amelyektől kevésbé lesz heves az immunválasz, ezért maradnak el az olyan reakciók, mint az embernél az asztmás roham vagy az akut allergia.
Lehetséges, hogy a napjainkban tapasztalt immunrendszeri zavarok abból erednek, hogy védekező mechanizmusunk teljesen más értékekre van „kalibrálva”, mint amilyen hatásokkal nap mint nap találkozunk – véli Bradley.

Dr. Varga Zoltán

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink