hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A tinédzserek körében kevéssé mérséklődik az abortuszok száma

Magyarországon a terhességmegszakítások visszaesése a 40 év fölöttiek körében a leglátványosabb, írja a Növekedés.hu.

Ahogy Európa jó részén, nálunk is egyre kevesebb a terhességmegszakítás. Majdnem a negyedére esett az abortuszok száma 1990 óta – írja a Növekedés.hu.

A rendszerváltás idején arányaiban még Budapesten hajtották végre a legtöbb ilyen orvosi beavatkozást. Azóta viszont megváltozott a felállás: az ezer főre eső abortuszok száma az országos átlag alatt van a fővárosban. A múlt évtized közepén az élre Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kerültek.

Egy nő minél alacsonyabban iskolázott, annál nagyobb az esély rá, hogy abortuszon fog átesni. Pár éves adatok szerint a művi vetélések gyakorisága a 8 általánost sem végzett nőknél több mint hétszer akkora, mint azoknál, akiknek felsőfokú végzettsége van. Nem csak nálunk, hanem az egész kontinensen jellemző, hogy az egyik fő oka az abortuszoknak a szexuális felvilágosítás hiánya.

Magyarországon a terhességmegszakítások visszaesése a 40 év fölöttiek körében a leglátványosabb. A 40-49-es korosztálynál az ezer főre jutó művi vetélések száma közel az ötödére esett vissza 1990 óta. A tinédzsereknél a csökkenés mértéke kisebb volt. Annyira, hogy 2020-ban ezer főre vetítve már több tini esett át abortuszon, mint ahány 35-39 éves. Pedig a 2010-es évek elejéig nem ez volt a jellemző.

(forrás: Növekedés.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink