hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségipar

A Teva vásárolhatja meg a német Ratiopharmot

Az izraeli Teva Pharmaceutical Industries Ltd. kerülhet ki győztesen a Ratiopharm Group International generikus gyógyszer gyártó vállalat megvásárlására indult versenyből – értesült a Dow Jones hírügynökség az ügylethez közel álló számos forrásból.
Az értesülést a dpa-AFX üzleti hírügynökség is megerősítette, szintén az üzlethez közelálló forrásokra hivatkozva. A Ratiopharm és a Teva illetékesei nem nyilatkoztak.
 
„Az Actavis nem nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot, ezért kiesett. Minden arra utal, hogy a Teva lehet a Ratiopharm vásárlója” – közölte az egyik forrás a Dow Jones hírügynökségnek. Egy másik forrás szerint a Teva tette a legmagasabb árajánlatot, ezért valószínűleg meg is nyerte a versenyt. 
Az utolsó körben a Teva mellett az amerikai Pfizer és az izlandi Actavis marad versenyben.
 

Háttér
A Ratiopharm a német Merckle család befektetési vállalata, a VEM Vermoegensverwaltung GmbH tulajdonában van. A VEM adósságainak törlesztése miatt kénytelen megválni a Ratiopharm gyógyszergyártól. Adolf Merckle, a befektetési vállalat alapítója tavaly követett el öngyilkosságot rosszul sikerült tőzsdei befektetései miatt.
A Teva 13,9 milliárd dolláros (10,10 milliárd euró) éves forgalmával a világ legnagyobb generikus gyógyszereket gyártó vállalata és egyúttal a 15 legnagyobb általános gyógyszergyártó közé is tartozik. Tervei szerint globális forgalmát 2015-ig 31,2 milliárd dollárra növeli, Európában pedig 9,2 milliárd dollárra háromszorozza meg. A Ratiopharm megvásárlásával a Teva a legnagyobb generikus gyógyszer gyártóvá léphet elő Európában. A Ratiopharm adósságaival együtt 3,5 milliárd euróba kerül majd az izraeli gyógyszergyárnak.
A Teva két évvel ezelőtt vásárolja meg az amerikai Barr Pharmaceuticals vállalatot 5,1 milliárd euróért. 2003 óta a Teva több mint 5 milliárd dollár éves forgalmat generáló akvizíciókat hajtott végre 18 milliárd dollár értékben. A Ratiopharm a német generikus gyógyszer piacon a svájci Novartis generikus üzletága, a Hexal mögött a Stada gyógyszergyárral versenyez a második helyezésért. A Teva részesedése a német piacon alig 5 százalékos.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink