hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A tetű-fertőzöttség régiónként eltérő hazánkban

A "nagyokat" is sújtja: évente 12 millió gyereket érint az Amerikai Egyesült Államokban, ahol egy millió dollárt költenek a probléma kezelésére - írja a Somogyi Hírlap.

Az 1950-es években a fejtetű nagy szégyennek számított, a tisztálkodás, a higiénia hiányának rótták fel, megbélyegezve hordozóját. Akiket megleptek a hívatlan vendégek, másnap már rövidre nyírt hajjal, bekötött fejjel téblábolt, nem éppen bőr- és környezetbarát petróleumos kenegetéstől bűzlött. Ezután jött a  mosószappanos fejmosás és ecetes öblögetés, végül a növényi olajba mártott sűrű fogú fésű. Napjainkban diszkriminációként emlegetik az ezekben az években elkövetett kényszertetvetlenítéseket, amikor autóval jöttek, és ellentmondást nem tűrve fertőtlenítettek egyes helyeken. 

A fertőzöttséget tekintve az egyes régiók között van különbség: míg Budapesten és Pest megyében a megvizsgált iskolások 0,9 százaléka volt tetves, a dél-dunántúli régióban a vizsgáltak 2,7 százaléka.

- Somogyban 2009 első negyedévében 2,8 százalékos volt a tetvesség mértéke, 2011 első negyedévében 2,69 százalék - tájékoztatott Varga Edit, az SMK Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv járványügyi osztályvezetője. - A számok azt mutatják, hogy évek óta nagyjából nincs változás, ám egyes közösségekben rendszeresen előfordul a fej-tetvesség, ezekre nagyobb figyelmet kell fordítani.

A tetvesség ciklikusan jelenik meg, 20-25 éves periódusokban visszatérően növekszik. Magyarországon legutóbb az 1980-as években okozott jelentős gondot. Július 1-jétől új törvényi szabályozás lépett életbe, eszerint a tetvesség elleni védekezés elsősorban az érintett személy, illetve törvényes képviselőjének a feladata. Ha ezen kötelezettségének nem tesz eleget, az egészségügyi szolgálat vagy az egészségügyi hatóság beavatkozik.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés