hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A terhesség alatti Covid szövődményeit vizsgálják csecsemőknél

Előzetes adatok szerint nehezebben mozgatják a fejüket és vállokat a terhesség során megfertőződött anyák gyermekei, írja az Index.

A 30. Európai Pszichiátriai Kongresszuson bemutatott spanyol kutatás szerint az idegrendszer fejlődésének eltérései mutatkoznak azoknál a gyerekeknél, akiknél az anya a terhesség idején fertőződött a világjárványt okozó koronavírussal.

A COGESTCOV–19 nevű kutatásban 100 anyát és gyermekét vizsgálják, ennek részeként vetették össze 21 terhesség során koronavírussal fertőzött anyát és gyermekét és 21 olyan babát, akiket elkerült a fertőzés. A kutatás 18–42 hónapos korig fogja követni a gyerekek nyelvi és mozgásfejlődését.

Az első vizsgálatok során egyebek között az újszülöttek viselkedését és mozgását elemző NBAS-értékelést végezték el, ebből kiderült, hogy a Covid által érintett csecsemők nehezebben helyezkednek el és lazulnak el, amikor a szülő kézben tartja őket. A terhesség minél későbbi szakaszában kapta el az anya a betegséget, annál markánsabb lett ez a viselkedés. Kimutatták továbbá, hogy a vírussal találkozó csecsemőknek nehezebben megy a fej- és vállmozgás irányítása.

Azok közül, akiknek az anyja Coviddal fertőződött, nem minden csecsemő mutat idegrendszeri fejlődési eltéréseket, de adataink alapján nagyobb a kockázat azokhoz képest, akik nem találkoztak a betegséggel az anyaméhben. Nagyobb kutatásra van szükség az eltérések felméréséhez – mondta a programot vezető Rosa Ayesa Arriola.

A most talált eltérések tudományos súlyát jelentősen csökkenti a vizsgáltak kis létszáma és az, hogy egyelőre nem tartanak ott, hogy a beszédfejlődést vagy motoros fejlődést értékeljék, így a különbségek lehet, hogy múlékonyak vagy egyéniek, vagy mindkettő – írja az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink