2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A teljes összeomlás szélén a szlovák egészségügy

Szlovákiában egyre kritikusabb a helyzet; több kórházban meghatározatlan időre elhalasztják a tervezett műtéteket, és december 1-étől már sürgősségi ellátást sem tudják biztosítani.

A szlovákiai orvosi szakszervezetek felhívására szeptemberben csaknem 2500 kórházi orvos adta be a felmondását, a felmondási idő november utolsó napján jár le. Elméletileg már csak pár nap arra, hogy az egészségügyi tárca és a szakszervezetek megegyezzenek az orvosok követeléseiről.

Az orvosi szakszervezeteknek négy alapvető követelésük van: tartsák be a munka törvénykönyvét, változtassák meg az egészségügy finanszírozásának módját, állítsák le a kórházak részvénytársaságokká való átalakítását és emeljék az orvosok bérét.

A kormány több pontban már meghátrált, például, leállította a kórházak részvénytársaságokká való átalakítását, és hajlandó módosítani a munka törvénykönyvet is. Az egészségügyi miniszter, Ivan Uhliarik szerint a kórházak részvénytársasággá való átalakításának leállítása után az orvosok bérének kérdése okozza a legnagyobb feszöltséget a minisztérium és a szakszervezet közti tárgyaláson.

A miniszter egységesen 300 eurós béremelést ígér, ám ezt az orvosok keveslik, állítólag átlag 800 eurós emelést szeretnének. A felmondások továbbra is érvényesek, és ahhoz, hogy ezeket visszavonják, követelik bérigényeik kielégítését.

Az orvosok akciója ellen vasárnap már Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke is szót emelt. Felszólította az orvosokat, hogy térjenek vissza betegeikhez, és ne keltsenek tevékenységükkel újabb feszültséget a társadalomban.

Közben az ország több vidékén, főleg északon, kezd kritikussá válni a helyzet, több kórházban máris közölték, hogy meghatározatlan időre elhalasztják a tervezett műtéteket, és december 1-étől már sürgősségi ellátást sem tudják majd biztosítani.

A Szlovák Orvosi Kamara elnöke, Milan Dragula az orvosok szakszervezetének tagjait és az egészségügyi minisztert felszólította arra, hogy engedjenek követeléseikből, és ne tegyenek kockára emberi életeket.

Protics János
a szerző cikkei

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink