hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A telefonhasználat és a tinik mentális állapota

Egy friss kutatás szerint nem kell az okostelefont hibáztatni a tinik mentális problémáiért, közölte a 24.hu.

A Clinical Psychological Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van a fiatalok okostelefon-használatának mennyisége és a mentális egészségük között. Amerikai kutatók úgy gondolják, bebizonyították, hogy egyáltalán nincs szignifikáns kapcsolat a telefonhasználat és a rossz mentális állapot között, és a felnőtteknek inkább arra kéne koncentrálniuk, hogy segítsék a tinik életét online és offline is, ahelyett, hogy az okostelefon-használat hátrányairól vitáznának velük.

A kutatáshoz több mint 2000 fiatallal töltettek ki kérdőívet Észak-Karolinából, majd közülük 400 gyereknek napi többször is megvizsgálták az okostelefon-használati szokását. Az alanyok 10-15 éves korosztályból kerültek ki, és etnikailag, valamint családi hátteret tekintve lekövették az amerikai mintákat.

A gyerekeknek minden nap többször jelenteniük kellett, hogy érzik magukat, és nap végén be kellett számolniuk arról, mennyit telefonoztak. A kutatók aztán megvizsgálták, hogy volt-e összefüggés a rosszabb hangulatuk és az okostelefon-használat mennyisége között, de nem találtak olyan egyértelmű tendenciákat, amik alapján kimondhatták volna, hogy a sok telefonozás árt a mentális egészségüknek. Sőt, azok például, akik sok üzenetet küldtek el egy nap, sokkal kevésbé érezték magukat depressziósnak, mint azok, akik nem kommunikáltak ennyit a társaikkal, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!