hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A tejzsír korszerű megítélése

A tej zsírtartalma érték, derül ki a Magyar Narancs cikkéből, amely a kérdés eddigi és jelenlegi tudományos megítélését veti össze.

Napjaink egyik legnagyobb, a táplálkozástudományon messze túlmutató orvosi-élettani vitája a telített zsírsavak bevitele körül zajlik. Abban általában egyetértés van, hogy a szerényebb mértékű bevitele és a helyettesítése bizonyos típusú telítetlen zsírsavakkal (így a tejzsírban is előforduló linolsavakkal) csökkenti a vér koleszterinszintjét, ám az továbbra is talány, hogy mindez kapcsolatba hozható-e bizonyos szív- és keringési betegségek kialakulásával és az ezekből fakadó halálozással. A válaszok korántsem egyértelműek, az utóbbi évek kutatásai ugyanis nem szolgáltak meggyőző bizonyítékkal a határozott pozitív korreláció tekintetében  – olvasható a Magyar Narancsban.

Miközben egyre kisebb bizonyossággal hibáztathatjuk a tej telített zsírjait a szív egészségét illetően, egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy differenciáltan lássuk az egyes zsírforrásokat és ezek esetleges dietetikai előnyeit. Különös tekintettel arra, hogy ha táplálékunkban csökkentjük a zsírok mint elsőrendű energiaforrások arányát, akkor mivel helyettesítsük őket. A helyükre illesztett szénhidrátkúra aligha kínál megoldást, ráadásul bizonyos kutatási eredmények kétségbe vonják, hogy az elfogyasztott tej- és tejtermékek zsírtartalmának csökkentésével valóban elérhető-e a vágyott súlycsökkenés. A csökkentett zsírtartalmú tejekben, tejtermékekben gyakorta cukorfélékkel pótolják a zsírt, ezek viszont maguk is hizlalnak, a gyanú szerint nagyobb hatékonysággal is – sokan ezzel magyarázzák a „light”-nak nevezett csökkentett zsírtartalmú tejtermékek látszólag paradox hatását. A tejzsír teljes vagy részleges mellőzésével ugyanis működni kezd szervezetünkben a helyettesítési hatás, ha a tej speciális zsírsavai helyett más lipidfélék kerülnek az élelmiszereinkbe. Például ha vaj helyett mással főzünk, a növényi olajok legalább annyira hizlalnak, mint a gyorsan hasznosuló tejzsír – írja a Magyar Narancs.

A további részletekért és kutatási eredményekért kattintson a magyarnarancs.hu-ra.

(forrás: Magyar Narancs)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink