hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A tej alkalmasabb a gyerekek folyadékpótlására, mint a víz

A McMaster Egyetem kutatói szerint a fizikailag aktív gyerekekkel tejet kell itatni, mert ez hatékonyabban véd a kiszáradástól, mint a sportitalok vagy víz.

Különösen fontos ez kánikulában – mondja dr. Brian Timmons, a kutatás vezetője. „A gyerekek a sportolás közben dehidrálódnak, és nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot kapjanak, főleg a sportolás következő menete előtt. A tej jobb a sportitaloknál és a víznél, mert egyszerre forrása a kiváló minőségű fehérjének, a szénhidrátoknak, a kálciumnak és az elektrolitoknak.” Hozzátette, hogy a tej pótolja a verejtékezéssel elvesztett nátriumot, és segíti a szervezet vízmegőrző képességét. Emellett a tejfehérje elősegíti az izmok fejlődését és a növekedést – ilyen hatása más italnak nincs.

A fizikailag aktív gyerekekkel tejet kell itatni, mert ez hatékonyabban véd a kiszáradástól, mint a sportitalok vagy víz.

A vizsgálat során 8–10 éves gyerekek sportoltak egy klímakamrában, majd a fenti italok valamelyikét kapták, s ezután felmérték hidratáltsági állapotukat.

Dr. Timmons, a Michael G. DeGroote Orvostudományi Egyetem gyermekorvosa szerint az aktív gyermekek és felnőttek általában nem isznak eleget, és ezért alulhidráltak, amikor elkezdik a sportolás következő menetét.

Elmondta, hogy az 1 százalékos dehidráció 15 százalékkal is csökkentheti a teljesítményt, és közben magasabb a szívfrekvencia, a maghőmérséklet, és a gyermek nehezebben tudja folytatni az aktív tevékenységet. Az ennél is súlyosabb kiszáradás növeli a hő okozta betegségek, például a hőguta kockázatát.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink