hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A tapintást is érzi a műkéz

Sikerrel teszteltek egy tapintást érzékelő bionikus kezet Olaszországban egy nő segítségével, aki 25 éve vesztette el bal kezét, számol be a Népszava.

A kutatók 2014-ben alkották meg a bionikus kezet, ám annak érzékelő és számítógépes tartozékai túl nagyok voltak ahhoz, hogy ki lehessen vinni őket a laboratóriumból, írja a Népszava. Azóta sikerült a teljes szerkezetet egy hátizsákban elhelyezni, így hordozhatóvá vált. A bionikus kéz érzékelői felismerik, hogy egy tárgy puha vagy kemény. Ezeket az észleléseket a számítógéphez küldik, amely a jeleket az agy számára felfogható információvá alakítja át. Az információ azoknak az apró elektródáknak a segítségével jut el Almerina agyához, amelyeket felkarjának idegeihez ültettek be.

A projektben résztvevő Silvestro Micera professzor megjegyezte, hogy a kutatások egyre közelebb visznek az olyan, sci-fikben látott dolgokhoz, mint Luke Skywalker bionikus keze a Star Warsból: egy mindenre alkalmas, teljesen természetes, érzékelőkkel ellátott protézis, amely olyan, mint az emberi kéz. A tudósok most azon dolgoznak, hogy miniatürizálják a technológiát.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!