hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Továbbörökíthető a tanult információ

A neuronok kommunikálnak a csírasejtekkel, és az átadott információ továbböröklődve számos további generáció viselkedésére van hatással, írja az OTSZ Online. Most, hogy a neuron–ivarsejt-kommunikáció mechanizmusát is felfedezték, a modern biológia egyik legalapvetőbb dogmája dőlt meg.

Weaver és munkatársainak 2004-es tanulmánya óta tudjuk, hogy a szülőkben kialakult neuronális válaszok öröklődő módon befolyásolhatják az utódok viselkedését, azonban eddig nem ismertük, hogy milyen mechanizmus állhat a tanult információ öröklődésének hátterében. Most egy, a Cell című szaklapban megjelent tanulmány (Neuronal Small RNAs Control Behavior Transgenerationally) szerint izraeli kutatók Caenorhabditis elegans-t vizsgálva felfedeztek egy olyan mechanizmust, aminek révén az agyi aktivitás változást idézhet elő a csírasejtek genomjában, azaz a szülők által megtanultak több generáción keresztül öröklődve befolyásolhatják az utódok fiziológiás működését, viselkedését.

A kutatást vezető Oded Rechavi (Tel Aviv University) nyilatkozatában elmondta: mint kiderült, a neuron–csírasejt-kommunikációban a génexpressziót szabályozó, kisméretű RNS-molekulák (small interfering RNA/siRNS) vesznek részt. A neuronoktól a csírasejtekhez eljutó siRNS-molekulák többek között az utódok táplálékkereső és tanulási viselkedését is befolyásolják. Rechavi szerint eredményeik a modern biológia egyik legalapvetőbb dogmájának mondanak ellent, hiszen egészen a közelmúltig úgy véltük, hogy a környezetnek nincs hatása a csírasejtekben öröklődő információra, így az agyi aktivitás sincs semmilyen hatással az utódok működésére. A neuronális válaszok örökítési mechanizmusának felfedezése nagy hatással lesz arra, ahogy az öröklődésről és az evolúcióról gondolkodunk.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink