hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A sztrókon átesetteknek csak negyede jön rendbe teljesen

Ha 30 százalékkal sikerülne csökkenteni a hipertóniás esetek és növelni a kezelt hipertóniás betegek számát, akkor jelentősen lehetne csökkenteni a sztrók-halálozást - mondta Zombor Gábor Kecskeméten.

Az egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság a Szívvel a stroke ellen országos kampány kecskeméti állomásán beszélt.

Ugyanitt Folyovich András neurológus főorvos, a Magyar Stroke Társaság tagja ismertette, hogy Magyarországon évente 45-50 ezer beteget vesznek fel a kórházakba stroke miatt, és csak a 25 százalékuk tud tünet- és panaszmentesen visszamenni a munkába. Ötven százalékuk valamiféle segítségre szorul, sok esetben nem tudja a munkáját folytatni. Csak akkor van remény a gyógyulásra, ha a beteg az észleléstől számított 3-4,5 órán belül kórházi kezelést kap.

A stroke kialakulásában a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a vérzsírbetegséget és a pitvarfibrillációt nevezte a legnagyobb rizikófaktoroknak. "Ha ezeket a kockázati tényezőket meg tudjuk előzni - mondta -, akkor óriási esélyt adtunk a betegnek, orvosnak és társadalomnak egyaránt."

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink