hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A Szputnyik-vírus más vírusokat is megfertőz

A vírusok is kaphatnak vírusos fertőzést - közölték francia kutatók a Nature című tudományos folyóirat eheti számában. A felfedezés megmagyarázhatja, hogyan cserélnek géneket és mitől alakulnak át oly gyorsan a vírusok.

Az első mesterséges hold után Szputnyiknak nevezték el felfedezői azt a kis méretű vírust, amelyet egy szintén most felfedezett óriásvírusban talált Bernard La Scola kutatócsoportja. A nagyobb vírust egy párizsi hűtőtoronyban izolálták a marseille-i Université de la Mediterranée munkatársai.
A Szputnyik meglepően nagy génkeveredést állított elő gazdavírusától és más mikroorganizmusoktól zsákmányolt génekkel. Azt már eddig is tudták a mikrobiológusok, hogy a vírusok megfertőzhetnek baktériumokat, de a Szputnyik az első példa arra, hogy vírusokkal is képesek erre.
A felfedezés rávilágíthat arra, mitől mutálódnak oly gyorsan a vírusok, hiszen e tulajdonságuk miatt bonyolult megküzdeni velük gyógyszerekkel és vakcinákkal. Egyúttal azt az érvelést is tovább erősíti, hogy a vírusok élő szervezetek annak ellenére, hogy nincsenek sejtjeik.


MTI/Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink