hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

A szolárium is függőséget okozhat

A szolárium látogatása nemcsak kellemes barna színt kölcsönöz az ember bőrének, hanem a kedélyállapotot is javítja, és ezáltal függőséget okozhat. Egy amerikai tanulmány szerzői azt állítják, hogy a rendszeres szoláriumozók az alkoholistákhoz hasonló tüneteket mutatnak.
A Memorial Sloan-Kettering Rákközpont és az Albany Egyetem (New York állam) kutatói az Archives of Dermatology szaklapban megjelent tanulmányukban 421 diákot figyeltek meg, akik közül 229 a vizsgálatot megelőző évben rendszeresen feküdt az UV-csövek alatt. Az utóbbi csoport 12 hónapon belül átlagosan 23 alkalommal használta a szoláriumot, annak ellenére, hogy tudott az UV-sugarak bőrrákkockázatáról. A szoláriumhasználók 70 százaléka ezek után szabályos „barnulási függőség” jeleit mutatta: a szoláriumozást nemcsak a barna bőrrel kapcsolták össze, de a pihenéssel, a hangulatjavítással és a társasággal is.
 
Az UV-sugárzással kapcsolatos veszélyek ellenére a fiatal barnulók száma egyre nő. A rendszeres szoláriumozás azonban a más függőségekben szenvedő betegekéhez hasonló magatartáshoz vezethet – vélik a tanulmány szerzői.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink