hirdetés
2019. augusztus. 22., csütörtök - Menyhért, Mirjam.
hirdetés

Gazdaság

A szociális egyenlőtlenség és az egészség összefüggéseiről

Az egészségügyi egyenlőtlenségek nemcsak a szegény, hanem a gazdag országokban is elmélyülnek, vonták le a következtetéseket egy nemzetközi, Berlinben megrendezett konferencián. A lakosság hátrányos helyzetben lévő csoportjai körében a megbetegedésekkel járó terhek sokkal gyakrabban jelentkeznek.
hirdetés

A hátrányos helyzetű rétegeket sokkal jobban sújtják a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések, a diabétesz, a beteges túlsúly és a depresszió. Ezek a terhek válság idején még súlyosabb formákban jelennek meg. A betegségekre fordított költségek emelkednek, csökken az ország teljesítőképessége. Az egyenlőtlenségek leküzdése ezért a modern jóléti politika egyik legnagyobb kihívása.

Klaus Hurrelmann professzor szerint Németországban, az EU több tagállamában, az Egyesült Államokban és Japánban ijesztő méreteket öltenek a különböző szociális származású emberek közötti különbségek, például a csecsemőhalandóság, a szubjektív közérzet és az elégedettség érzése, valamint az élettartam tekintetében, mely utóbbi vonatkozásban akár 20 év különbség is előfordulhat.

A kutatások szerint a célzott egészségpolitika még nem oldja meg a gondokat. Németországban például az egész területet lefedő egészségügyi ellátás ellenére a szociálisan és gazdaságilag hátrányos helyzetű csoportoknak egyre rosszabbul megy a sora. Az okok mélyebben gyökereznek. Azok az országok reménykedhetnek sikerben, amelyek egy aktivizáló foglalkoztatáspolitika segítségével célzottan próbálják megakadályozni a gazdasági egyenlőtlenséget, és a politika minden területén figyelembe veszik az egészségre gyakorolt következményeket (munkakörülmények, környezetvédelem, táplálkozás, oktatás).

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink