hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A szlovák orvosok támogatják a kórházbezárást

 A szlovák Egészségügyi Minisztérium hozzáfogott a kórházstruktúra átalakításához, ezért egy-két hónapon belül több intézmény megszűnik, illetve nem köthet szerződést az egészségbiztosítókkal. Egyes információk szerint tíz intézmény sorsa pecsételődött meg, más források azonban 29 kórház bezárásáról beszélnek. A szakemberek egyetértenek abban, hogy Szlovákiában túl sok a kórház, a Fico-kabinet ezért több mint hatezer ággyal csökkentené a kapacitásukat. Tíz kórház megszűnése esetén mintegy 1200-zal lenne kisebb a kapacitás. Ezzel évente mintegy 575 millió korona (mintegy 4,2 milliárd forint) takarítható meg, a pénzt a többi kórház fejlesztésére használhatják. A szlovák orvosi kamara támogatja a felesleges kórházak megszüntetését.
   „A mai hálózat még Mária Terézia rendelete alapján született, amikor azt az elvet követték, hogy lóháton egy óra alatt érjenek el a legközelebbi kórházba. Manapság viszont már mentőautókat használunk, így indokolatlan a mostani kórházsűrűség” – mondta Milan Dragula, a kamara elnöke, akit a pozsonyi Új Szó idézett.

  Globális az egészségügyi munkaerőhiány
  Tizenegy tagú munkacsoportot hozott létre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2006-ban alapított Globális Egészségügyi Dolgozók Szövetsége (GHWA). A munkacsoport feladata annak kutatása, miként lehetne felszámolni az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók hiányát a világon.
   A GHWA az Egyesült Nemzetek hivatalaiból, civil szervezetekből, akadémiákból, szakmai szövetségekből, adományozókból és egyéb szervezetekből áll, hogy együtt keressenek megoldást az egészségügyi munkaerő válságaira. Becslések szerint a világ egészségügyében 4,3 millióval több szakemberre lenne szükség – különösen a fejlődő országokban. Csaknem egymillió orvos és ápoló hiányzik Afrikában.
   Összesen 57 országot neveztek meg, ahol a jelenleginél jóval több egészségügyi alkalmazottra lenne szükség. A munkacsoportot két elnök vezeti: Lord Nigel Crisp, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának volt vezérigazgatója és Bience Gawanas, az Afrikai Unió szociális ügyeinek biztosa. A munkacsoport ősszel terjeszti első ajánlásait a Globális Egészségügyi Dolgozók Szövetsége elé.
 Health Online/www.eski.hu

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Napi Gazdaság
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés