hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A szklerózis multiplex miatti agyi változások és a depresszió

A szklerózis multiplexes (SM) betegek 50 százalékában alakul ki életük során depresszió. Ennek fő oka az agy bizonyos területeinek sorvadása lehet, elsősorban a hippokampuszé, amely számos működésben, egyebek közt az emlékezetben és a kedélyállapotban is szerepet játszik.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói mágneses rezonancia képalkotással hasonlították össze szklerózis multiplexes betegek és egészséges személyek agyát. A képek azt mutatták, hogy az SM betegekben a hippokampusz három fontos területe kisebb volt, mint az egészségesekben.

A kutatócsoport emellett kapcsolatot mutatott ki az agy sorvadása és a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely (hypothalamic-pituitary-adrenal axis, HPA) hiperaktivitása között is. (A HPA – számos más élettani funkció mellett – a stresszre adott reakciókat szabályozza.) A hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely erős hiperaktivitását agysorvadás és depresszió kísérheti – állítják a kutatók a Biological Psychiatry szaklapban közölt tanulmányukban.

„A tudományos közvélemény mindeddig nem sok figyelmet fordított a HPA hiperaktivitás és az agysorvadás, a kisebb hippokampusz-térfogat kapcsolatára, noha ez az egyik legkövetkezetesebben mutatkozó eredmény a depressziós (nem szklerózis multiplexes) betegekben” – mondta dr. Nancy Sicotte neurológus, a tanulmány senior szerzője.

„A következő lépés a csak depressziós és a depressziós szklerózis multiplexes betegek agysorvadásának, az atrófia előrehaladásának összevetése" – jelezte előre kutatásaik folytatását az újságíróknak dr. Sicotte.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MSN Health)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink