hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A szívbetegségeket inkább génekkel adják tovább a szülők

A koszorúér-betegséggel élő szülők gyerekeinél örökletes okok miatt nagyobb a szívbetegségek kockázata, nem pedig a család életmódja következtében - idézte svéd kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Az korábban is ismert volt, hogy a koszorúér-betegségben szenvedők gyerekeinél nagyobb valószínűséggel alakul ki az állapot, mint egészséges szülők gyerekeinél, azt azonban eddig nem igazolták, hogy ennek hátterében örökletes okok állnak-e vagy a család életmódjának későbbi másolása.

A svédországi Lund egyetemének kutatói több mint 80 ezer olyan ember adatait elemezték, akiket kis korukban örökbe fogadtak, így a befogadó szülők által teremtett életkörülmények között nőttek fel. Az így felnevelődött emberek egészségügyi adatait olyanokéval vetették össze, akik biológiai családjukban nőttek fel.

A kutatók úgy találták, hogy 60 százalékkal nagyobb volt a koszorúér-betegség megjelenésének valószínűsége a kontrollcsoporthoz képest azoknál, akik biológiai szülei maguk is e betegséggel éltek, nem találtak viszont kockázatnövekedést azoknál, akik örökbe fogadó szülei közül volt egyik vagy mindkettő érintett.

(forrás: The Daily Telegraph, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink