hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A szív vizsgálata kálcium scanneléssel

Egy új vizsgálatban hat olyan szűrési eljárást hasonlítottak össze, amelyekkel a jelenlegi standard módszerrel tévesen közepes kockázatúnak diagnosztizált személyekről megállapítható, hogy valójában nagy a kockázatuk a szívinfarktusra. Közülük a legjobbnak az a CT scan bizonyult, amely kimutatja a szív körüli artériákban a kálcium felhalmozódását.

Az áttekintést, melynek első szerzője Joseph Yeboah, az észak-karolinai, Winston-Salem-i Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ kardiológusa volt, augusztus második felében közölte a Journal of the American Medical Association (JAMA).

A jelenlegi irányelveket követve az amerikai orvosok a Framingham Kockázati Pontrendszert (Framingham Risk Score, FRS) használják arra, hogy a személyeket a kardiovaszkuláris betegség kis, közepes vagy nagy kockázatú csoportjába sorolják. Az FRS azonban nem tökéletes, és használatakor olyan személyek is a közepes kockázatú csoportba kerülnek, akiknek a nagy kockázatúban lenne a helyük. Amint azt Yeboah a sajtónak kifejtette: „Tudjuk, hogy miként kezeljük azokat, akiknek a szívbetegségre nézve kicsi vagy nagy a kockázatuk, de az, hogy a mintegy 28 milliónyi közepes kockázatú amerikai esetében mi a legjobb eljárás, még mindig nem világos.”

Nem ismert például, hogy a közepes kockázatú csoportba tartozóknak használna-e az agresszívebb gyógyszerelés (az aszpirin, az LDL-koleszterin szintet, illetve a vérnyomást csökkentő szerek), és az sem, hogy milyen tényezőket lehet pusztán az étrend és az életmód megváltoztatásával befolyásolni.

A korábbi vizsgálatok több olyan markert is javasoltak, amelyek alkalmazásával pontosítható az FRS pontszám, azaz nagyobb biztonsággal állapítható meg a koronáriabetegség kockázata. A hat fő ilyen marker a következő:

-         a koronáriák kálciumtartalma

-          az arteria carotis intima-média vastagsága (azaz a carotis belső bélésének vastagsága)

-         a boka-kar index (A vérnyomásmérő és az ultrahangos doppler segítségével mindkét felkaron és a bokán is megmérik a vérnyomást, a kapott értéket pedig elosztják, így kapják meg az indexet. Amennyiben az alsó végtagon alacsonyabb vérnyomást mérnek, akkor érszűkület áll fenn.)

-         az áramlás mediálta dilatáció (az endotél funkció épsége vizsgálható vele)

-         nagy szenzitivitású C-reaktív protein (a gyulladás mértékét mutatja)

-         koronáriabetegség a családi anamnézisben.

De, mint a jelen tanulmány szerzői megjegyzik, e markereket még egyetlen vizsgálatban sem hasonlították össze emberek egyetlen csoportjában.

A mostani vizsgálatban Yeboah és munkatársai az Országos Tüdő, Szív és Vér Intézet (NHLBI) multietnikus ateroszklerotikus adatbázisát (MESA) használták fel, amelyben 6814 személy szerepelt az USA 6 különböző területéről. Közülük 1330-at osztályoztak közepes kockázatúnak (FRS pont >5% és

Az eredmények szerint a koronáriák kálciumtartalma jelezte a legpontosabban előre, hogy a közepes kockázatú csoport tagjai közül kikben lép fel szívinfarktus az átlagosan 7,5 évig tartó követési időszak alatt.

A kálciumtartalom mérésének előnye mellett azonban gondolni kell más tényezőkre is – mondta Yeboah –, így a költségekre és a CT scannel járó sugárterhelés kockázataira is, mielőtt eldöntjük, hogy valakit alávetünk ennek a szűrési eljárásnak. El kell majd végezni olyan vizsgálatokat is, amelyek felbecsülik a költségeit, az előnyeit és kockázatait annak, ha széles körben végzik el a kálciumtartalom mérését – írta a Medical News Today.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés